Прочитај ми чланак

Русија се успротивила: „Јесмо ли хтели овај сценарио када смо потписали Дејтон?“

0

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја успротивио се именовању Кристијана Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини.

Небензја је на седници Савета безбедности УН посвећеној стању у БиХ рекао да именовање Шмита није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира и упозорио да ће оно водити у хаос и уништити „све позитивно у последњих 25 година“.

© Sputnik/ Vladimir Vyatkin

„Јесмо ли хтели овај сценарио када смо потписали Дејтон?“, упитао је Небензја.

Он је рекао да је Шмит наводно постављен јер процес није био транспарентан, преноси РТРС.

„Нисмо сагласни са потврдом именовања Шмита, процес је иначе транспарентан, логичан, уз сагласност БиХ, а онда иде резолуција Савета безбедности УН. Ништа од тога се није десило, потпуно друга слика“, навео је Шмит.

Он је истакао да Управни одбор Савета за спровођење мира није ништа потврдио, те да Савет безбедности УН није узео у обзир ставове Русије и БиХ у вези са овим питањем.

„Компромиси су важни за Савет безбедности, а овде се избегавала дискусија о именовању и раду високог представника“, навео је Небензја.

Руски амбнасадор је истакао да не треба заборавити да само људи у БиХ држе суверенитет и да они треба да одлучују, а не било какав високи представник.

Небензја је нагласио да Русија жели да подржи мировни споразум у БиХ, односно да је њена дужност да „овај крхки споразум не буде уништен“, али је оценио да се поверење не може градити на овај начин, додаје Клиx.ба.

„Логично питање је можемо ли да почнемо да радимо на националном помирењу провоцирајући неизбежни конфликт, који прети само да повећа постојеће разлике“, рекао је он.

Амбасадор САД: Именовање Шмита је готова ствар

Именовање новог високог представника у Босни и Херцеговини је готова ствар, поручио је вечерас заменик америчког амбасадора у Уједињеним нацијама Ричард М. Милс током седнице Савета безбедности УН, након што се амбасадор Русије у УН Василиј Небензја успротивио именовању Кристијана Шмита на тај положај.

Милс је на седници, на којој се расправља о стању у БиХ, рекао да је Шмита именовао Савет за спровођење мира (ПИЦ) и оценио да је то довољно.

Указао је да се само Русија успротивила његовом именовању, али је оценио да ПИЦ одлуке не мора да доноси једногласно, преноси Клиx.ба.

Милс тврди и да Савет безбедности УН не мора да одобри именовање шефа Канцеларија високог представника (ОХР) да би он ступио на дужност.

Он сматра и да отпор Москве именовању новог високог представника није базиран на праву.

Милс је оценио да ентитети немају будућност изван БиХ, те да мирна дисолуција није опција.

САД подржавају јединствену БиХ, подвукао је он.

Милс је нагласио да САД подржавају и Канцеларију високоог представника (ОХР) која је, како је навео, од кључне важности за цивилно спровођење Детонског споразума.

Он тврди и да још нису испуњени услови за затварање ОХР и сматра да ће се то догодити тек када се спроведе „5+2 агенда“.

Милс је рекао да се Русија 2008. сагласила са овом агендом, а да сада тражи да се ОХР угаси.

Претходно се вечерас амбасадор Русије у УН успротивио именовању Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини.

Он је рекао да именовање Шмита није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира и упозорио да ће оно водити у хаос и уништити „све позитивно у последњих 25 година“.