Прочитај ми чланак

Русија поставља у Украјину једно од најопаснијих оружја на свету

0

Руска војска има на располагању много опасније оружје од америчких ракетних система ХИМАРС. Ове закључке су поделили и стручњаци из Сједињених Држава.

САД су предале Украјини артиљеријске ракетне системе ХИМАРС, који се позиционирају као један од најбољих примера западног наоружања. Према мишљењу америчких војних експерата, Русија има знатно моћније борбене системе у зони „специјалне операције“, попут ТОС-1А Солнцепек.

„ТОС-1 изазива изузетно снажан ударни талас који може да уништи све пред собом у великом окружењу“, пишу новинари америчких издања.

ТОС-А1 Солнцепек је ажурирана верзија оригиналног система тешког бацача пламена ТОС-1, који је усвојила руска војска 2001. године. Најновији борбени комплекс извезен је у Јерменију, Азербејџан, Ирак и Казахстан.

Међу западним војним стручњацима постоји широко распрострањено мишљење, да је Сунце једно од најопаснијих оружја које постоји. Конкретно, ову позицију држи амерички аналитичар, Џордан Коен.

Како је приметио Коен, амерички артиљеријски системи ХИМАРС пребачени у Украјину, нису ни близу по снази руском термобаричком оружју. Ово оружје се одликује много већим радијусом утицаја.

ТОС-1 „Сунце“ је дизајниран да онеспособи непријатељску опрему, као и њена утврђења.

„Систем ТОС-1А има дужину од 3,7 метара и постављен је на оклопну шасију на гусеницама. Платформа може да се ротира за 360 степени“, наводе стручњаци.

За неколико минута ТОС-1А може спржити људство и војну технику противника на територији од 40.000 квадратних метара

У зависности од мете, гађање се може изводити појединачним или двоструким хицима. Аутоматско лансирање ракете траје шест секунди, а ручно 12 секунди.

Западни стручњаци примећују, да термобарично оружје за разлику од конвенционалног, има много већи талас експлозије. Након детонације, бојева супстанца се меша са кисеоником, стварајући тако огроман радијус уништења.

Коен је изјавио, да је готово немогуће одупрети се овом оружју, након што је стављено у акцију.