Прочитај ми чланак

Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану

0

Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану у светлу настојања САД и њених савезника да обнове своје војно присуство у Централној Азији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Американци под изговором борбе против тероризма покушавају да обнове своје војно присуство у Централној Азији. Ми на захтеве Вашингтона да у тим земљама разместе војну инфраструктуру гледамо као на директну претњу стабилности на територији земаља-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС)“, рекао је он.

Шојгу је на састанку министара одбране земаља-чланица ШОС-а у Њу Делхију такође рекао и да је ураво из тог разлога и подигнут ниво борбене приправности руских база у Киргизији и Таџикистану.

Биолабораторије у Украјини истраживале компоненте за биолошко оружје

Биолабораторије које је Пентагон развијао на територији Украјине бавиле су се програмима истраживања компоненти биолошког наоружања, изјавио је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу оценивши да се сличне активности америчке војске настављају и у другим земљама широм света.

„На примеру Украјине сведоци смо да су те лабораторије фактички усмерене на развој компоненти за биолошко оружје што је директно кршење Конвенције о забрани биолошког наоружања“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, војно-биолошка делатност САД изазива велику забринутост на шта Русија покушава да скрене пажњу светске јавности јер то представља огромну опасност за целе регионе, а камоли за остале земље.

Притом, Шојгу је казао да је део стратегије САД у сфери биолошке безбедности да се најопаснија истраживања сада пребаце у треће земље јер оне не желе да се конфронтирају Вашингтону и допуштају да се тако нешто реализује на њиховој територији.

Руски министар је рекао и да ће Москва наставити да помно прати све планове Вашингтона и да обавештава светску јавност о свим биолошким претњама по човечанство.