Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Одобрен закон о забрани ЛГБТ пропаганде, педофилије и промене пола

0

Савет Федерације Русије је изгласао пакет закона о забрани ЛГБТ пропаганде, пропаганде педофилије и информација које подстичу промену пола међу тинејџерима.

Закон се односи на интернет, медије, књиге, аудиовизуелне сервисе, кинематографију и рекламе.
У складу са основним законом се шири број забрањених информација које се могу пласирати деци, као што су пропаганда и демонстрација нетрадиционалних сексуалних односа и (или) које указују на предност тих односа, као и информација које могу изазвати жељу деце да промене пол. Уводи се нова подела појмова како би се разјаснила значења „демонстрација“ и „пропаганда“.

Уводи се обавезна претплата и додатна техничка средства за заштиту приступа у телевизијском и радијском садржају, који је забрањен за децу, као и одређивање узраста у рекламним материјалима тог садржаја.

Осим тога, шире се захтеви према рекламама, које не сме да садржи информацију која демонстрира нетрадиционалне сексуалне односе или указују на предност тих односа.

Законом се брани пропаганда нетрадиционалних сексуалних односа или указују на предност тих односа, између осталог пропаганда педофилије међу Русима, како међу одраслим тако и међу непунолетним грађанима.

Све промене се односе на пет закона: № 149-ФЗ „О информацији, информационим технологијама и о заштити информација“, № 2124-I„О средствима масовних информација“, № 436-ФЗ „О заштити деце од информација, које штете њиховом здрављу и развоју“, № 38-ФЗ „О реклами“ и закон № 126-ФЗ „П државној подршци кинематографији Русије“.