Прочитај ми чланак

Русија неће оставити Запорошку нуклеарку – медији шире лажне вести

0

Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару остаје под контролом Русије , саопштила је градска управа, коментаришући спекулације медија.

„Медији активно шире лажне вести да Русија, наводно, планира да се повуче из Енергодара и напусти Запоршку нуклеарну електрану. Та информација није тачна“, наводи се у саопштењу администрације, објављеном на њеном Телеграм каналу.

Као један од доказа, администрација је навела саопштење да планирају да направе резервни извор напајања за Запорошку нуклеарну електрану. Поред тога, прошле недеље су почели радови на превођењу два агрегата на режим топлог искључења за грејање мештана Енергодара.

Плански се, како наводе надлежни, особље пребацује под надлежност руске организације, запослени добијају пасоше Руске Федерације.

„Запослени, укључујући оперативно особље, потписали су уговоре о раду са новим послодавцем. Особље добија платне картице Промсвјазбанке и, сходно томе, плату која је већа него у претходним уговорима са НАЕК-ом (украјинским Енергоатом)“, наводи се у саопштењу.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.