Прочитај ми чланак

Русија неће дозволити Западу да „гура под тепих“ напад на Северни ток

0

Оно што се десило са Северним током 1 и 2 је злочин, терористички акт који је идеолошки и политички мотивисан, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова

Русија неће дозволити Западу да „гура под тепих“ експлозијe на Севернoм току, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Разумљиво је зашто западне земље и даље игноришу позиве на транспарентну, објективну, професионалну и деполитизовану истрагу, како би се идентификовао и казнио починилац. Русија неће дозволити још једну манипулацију под мотом „све гурамо под тепих“. То ће Западу бити врло неугодно, јер оно што се десило са Северним током 1 и 2 је злочин, терористички акт који је идеолошки и политички мотивисан. А у тренутку када је Запад исцрпео све опције економског и политичког притиска и није успео да спроведе у дело задатак – уништење овог пројекта – онда су прешли на план Б и физички уништили инфраструктуру која припада грађанима“, рекла је Захарова.
Према њеним речима, не ради се само о нападу на међународну транспортну инфраструктуру, већ и о изузетно опасном преседану који захтева оштру реакцију целе светске заједнице.

„Због тога ћемо тражити правду, разјаснити позадину овог тешког злочина“, нагласила је Захарова.

Москва позива Кијев да престане да подстиче сукоб

Русија очекује да ће у блиској будућности бити усвојена резолуција Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ) и УН и позива Украјину да престане са подстицањем сукоба, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Позивамо Украјину да престане са подстицањем сукоба, позивамо на деполитизацију дијалога о питањима која се тичу читавог света, а то су економија, хуманитарна сфера и храна. Очекујемо да ће резолуција УН-а и БСЕЦ-а ускоро бити усвојена“, изјавила је Зхарова.

Она је нагласила да традиционална резолуција о сарадњи између БСЕЦ и УН није могла бити усвојена због једностране блокаде коју је Украјина вршила из политичких разлога.

„Нечувено је што је кијевска делегација објавила своју неоспорно штетну одлуку само неколико минута пре него што је документ проглашен усаглашеним“, додала је портпаролка Министарства.

Према њеним речима, значајно је што ниједна друга страна, укључујући ЕУ и земље Источног партнерства, није подржала деструктивну позицију Кијева.

С тим у вези, подсетила је на иницијативу Кијева да се сазове самит УН о миру у Украјини. „Ево о чему се ради: с једне стране позивају на састанак у УН у име мира, а с друге стране, блокирају потпуно усаглашен документ на коме је радила читава преговарачка група“.

Иницијатива кијевског режима да се одржи „самит мира“ је сулуда идеја и још један ПР трик Вашингтона који у последње време покушава да режим у Кијеву представи у лику миротворца, објаснила је Захарова и додала да би, према плану кијевских лидера, самит требало да допринесе спровођењу хирова украјинског председника Владимира Зеленског, које се он дрзнуо да назове „планом за мир“.

САД користе цивилне сателите за подршку Украјини

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници из НАТО-а тестирају иновативни систем команде и контроле у ​​Украјини, користећи цивилне сателите како би помогли Кијеву у борби, рекла је Захарова.

„Активно смо у оквиру Комитета УН о мировном коришћењу свемира (КОПУОС) покушавали да скренемо пажњу међународне заједнице на нови тренд који је настао у светлу специјалне војне операције. Наиме, САД и НАТО користе цивилне комерцијалне сателите и одговарајућу инфраструктуру за подршку Оружаним снагама Украјине“, рекла је она.

Подсетила је да основни уговор о свемиру из 1967. године предвиђа коришћење свемира у близини Земље искључиво у сврхе мира.

„У моменту правог оружаног сукоба у Украјини, Вашингтон тестира иновативни систем команде и контроле војске заснован на квази-цивилним свемирским технологијама које је могуће употребити на било коју тачку света, а већина држава једноставно није у стању да се супротстави таквом приступу“, рекла је она.

Захарова је напоменула да то угрожава најважније друштвене и економске процесе, и констатовала све већу забринутост због онога што се дешава међу земљама у развоју, укључујући и партнере БРИКС-а.

Захарова: Земље ОДКБ би биле спремне да пошаљу посматрачку мисију у Јерменију

Земље чланице Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) спремне су да пошаљу посматрачку мисију у Јерменију ако би то Јереван захтевао, изјавила је Захарова коментаришући изјаву секретара Савета безбедности Јерменије Армена Григорјана да је сада „створена прилика да Русија стане уз Јерменију и брани њен суверенитет“.

„Не желим да анализирам шта је тачно Григорјан имао на уму. Ако је реч о обавезама у оквиру ОДКБ-а, онда ако је Јереван заинтересован, све остале земље чланице организације биле би спремне да пошаљу посматрачку мисију у Јерменију“, рекла је Захарова.

„Ако је имао у виду руску помоћ у нормализацији јерменско-азербејџанских односа, онда се Русија овде ослања на читав низ трипартитних споразума на највишем нивоу, који представљају поуздану основу за унапређење процеса решавања односа између Бакуа и Јеревана. Наравно, свесни смо да смо савезници и са Јерменијом и са Азербејџаном. Стога, као посредник, увек заузимамо позицију која нам омогућава да ефикасно обављамо ту функцију. Надам се да људи у Јерменији знају за то“, додала је портпаролка Министарства.

Критика руског мировног контингента у контексту ситуације у Лачинском коридору је неприхватљива, Москва ради на побољшању ситуације, рекла је Захарова.

„Сматрам да је критика руског мировног контингента, у овој ситуацији неприхватљива. Више пута смо говорили да руски мировњаци чине све што је могуће да се ситуација на терену реши. Никакви јавни напади не помажу, већ чине ситуацију још гором. Радимо на побољшању ове ситуације“, рекао је дипломата.

Летонија уводи идеолошке упитнике за Русе

Русија најоштрије осуђује праксу увођења упитника идеолошког садржаја у Летонији за руске држављане, који се пријављују за држављанство или боравишну дозволу у овој земљи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Захарова је рекла да, према информацијама добијеним од Руса, Одељење за држављанство и миграције Министарства унутрашњих послова Летоније развило је нову проширену верзију упитника за руске држављане који подносе захтев за добијање и обнављање боравишне дозволе, са искрено провокативним питањима.

„Од кандидата се тражи, на пример, да изразе став о територијалној припадности или о рушењу совјетских споменика, од њих траже да пруже информације о рођацима у Русији, природи и сврси путовања у суседне земље, о кругу људи са којима се друже“, навела је портпаролка Министарства.
„Најоштрије осуђујемо овакве дискриминаторске радње. Постоје очигледна кршења основних људских права и слобода, принципа једнакости свих пред законом, приватности, слободе изражавања политичких ставова“, додала је.

Захарова је нагласила да је у својој нападној русофобији званична Рига одавно прешла све црвене линије у погледу права представника националних мањина које живе у овој земљи, укључујући Русе и оне који говоре руски.