Прочитај ми чланак

Русија не напушта Херсон заувек: Ово је војни план који управо почиње

0

Одлука о повлачењу руских трупа на леву обалу Дњепра резултат је војне стратегије Русије чији је циљ исцрпљивање противника, рекао је за Спутњик руски војни експерт Василиј Кашин.

Лидер Либерално-демократске партије Русије Леонид Слуцки обећава да ће се руска војска вратити у Херсон.

„У оквиру те стратегије, контрола над територијом није важна – важно је минимизирање сопствених губитака, повећање губитака противника и уништавање економије противника. Русија има за циљ да води дуготрајан рат, постепено уништавајући Украјину и повећавајући трошкове издржавања Украјине за Запад“, објашњава руски стручњак.

Кашин сматра да је највероватније било могуће да се и даље брани Херсон, јер су у последњих неколико недеља сви украјински напади били одбијени и није било неког напретка код Украјинаца.

„Било је могуће бранити Херсон, али скупо, док одбрана на Дњепру и извођење ракетних напада по читавој дубини украјинске територије носе мање издатке. Колико разумем, таква је логика. Дакле, повлачење преко реке и заузимање утврђених положаја“, додаје експерт.

По речима Кашина, даље ће све зависити од ситуације у другим правцима.
„Генерално, свиђало се то коме или не логика руских акција је уништавање украјинског људства и економије уз минимизирање сопствених трошкова. Зато их смањују где је то могуће“, закључује аналитичар.

Руска војска ће се вратити у Херсон

Лидер Либерално-демократске партије, шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки назвао је пребацивање руских снага на леву обалу Дњепра исправном одлуком која је неопходна да би се спасили животи руских војника.

„Што се тиче повлачења трупа са десне обале, то је изнуђена одлука, то је исправна одлука, имајући у виду да се спашавају животи наших војника. Сигурно ћемо се вратити у Херсон, сигурно ћемо победити у догледној будућности“, рекао је Слуцки током састанка делегације ЛДПР са вршиоцем дужности губернатора Херсонске области Владимиром Салдом у Геническу.

„Колективни Запад је концентрисао невероватну количину најсавременијег убојитог наоружања на територији Украјине, ми објективно оцењујемо ову ситуацију. Дефинитивно ћемо победити. Нико неће предати Херсон заувек. Русија не напушта сопствени народ“, додао је он.

Раније је министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио на састанку са генералом Сергејем Суровикиним да руска војска треба да се повуче на леву обалу Дњепра.