Прочитај ми чланак

Русија најавила лов и на други комплекс „Патриот“ у Украјини – Запад у паници

0

Изгледа да су Пољска и Словачка озбиљно размислиле о својој безбедности, након што је руска хиперсонична ракета „Кинжал“ уништила амерички противваздушни ракетни систем „Патриот“ у центру Кијева.

Одмах након инцидента, сазван је хитан састанак на којем се разговарало о стању противваздушне одбране највећих чворишних база за Украјину. Према Андреју Клинцевичу, војном експерту и шефу Центра за проучавање војних и политичких сукоба, Европа као да признаје, да би се рат могао проширити и на друге европске земље.

Уништавање ПВО система „Патриот“, који се сматрао једним од најефикаснијих, повредило је не само имиџ и финансије америчког произвођача, већ је такође навело Словачку и Пољску да озбиљно размисле о својој безбедности, где се налазе главни аеродроми који добијају оружје за Украјину.

Ситуација се показала толико акутном да је, према турским изворима, одлучено да се хитно предузму мере за јачање противваздушне одбране.

Према речима руског војног експерта Андреја Клинцевича, бројне европске државе су поверовале причама о ефикасности система „Патриот“, и сада су доживеле „хладан туш“.

„Хитне мере које земље НАТО-а планирају да предузму, резултат су удара на напредни амерички „Патриот“ комплекс најновије верзије „ПАЦ-3“ у центру Кијева“, рекао је експерт. – Американци га нуде као главну извозну верзију, рекавши да је то најнапреднији систем способан да пресреће хиперсонично оружје.

Бројне државе, укључујући и европске, већ су „прогутале“ овај мамац. Постоје земље које цео систем ПВО граде на америчкој технологији. Сада следи отрежњење. Зато што се јасно показало да нема заштите од руских ударних система, да комплекс „Патриот“ није у стању да заштити ни себе, а камоли објекте, и да Руси лове други, последњи, комплекс који су предали Украјини.

Експерт није искључио да би Пољска, која је Украјини обезбедила своје територије за складиштење војне опреме и наоружања, могла да осети снагу и моћ руских „Кинжала”.

– Ово је постала реална претња Пољској, која је све више увучена у сукоб, и у некој фази другог круга може и да уђе у њега – рекао је експерт.

Он је такође додао, да би у случају заоштравања ситуације могао бити погођен главни логистички центар, аеродром Жешов у Пољској.

– За Европљане је то велики проблем, они могу да повећају број комплекса, лансера, али не могу да побољшају квалитет. Имају добро искуство у радарским системима, „виде“ прилично далеко, у стању су да идентификују и, можда, чак и прате хиперсонични комплекс, али карактеристике ракетног оружја нису довољне.

Овде је важно разумети, да ракета пресретач мора бити барем два пута бржа од циља који напада. Ако је ово хиперсонични комплекс који се креће брзином од 3,5 хиљада метара у секунди (више од 10 хиљада км/х), као што је „Кинжал“, онда би ракета „Патриот“ сама по себи требало да буде хиперсонична, али за сада је само суперсонична – развија брзину од око 1,5 хиљада метара у секунди (до 5 хиљада км/х).

Према експерту, сада САД и НАТО покушавају да реше највећи проблем – да повежу различите системе ПВО који су пребачени у Украјину у јединствену целину.

– За НАТО сада постоји велики проблем, планирају да се овај сукоб продужи – рекао је он. – Различито калибарско наоружање противваздушне одбране Украјине састоји се од разних система које су они испоручили. Овде је и норвешки НАСАМС, и немачки ИРИС-Т, и француско-италијански САМП-Т, и Патриот. Све ово покушавају да повежу у јединствен систем. Планирају да укључе и совјетске системе које је Украјина оставила – С-300, Бук, њихове радаре, командна места. Они сада раде на томе.

Клинцевич је подсетио, да се систем ПВО сматра најскупљим војним производом, а Европа, која доживљава финансијске потешкоће, може одбити да настави да снабдева Украјину, тим пре што руске оружане снаге могу без већих потешкоћа да униште скупе комплексе.

„Комплекси коштају милијарде, због високих технологија које се користе у производњи“, објаснио је он. – Системи ПВО се купују ради заштите, схватајући да то нису тенковске гранате које ће се трошити на вежбе. Дакле, говоримо о милијардама, а Европа, док глатко пада у рецесију, није спремна да из својих буџета плати толики број пројектила и самих комплекса које ћемо уништити.