Прочитај ми чланак

Русија: Курдима дато зелено светло за тероризам у Истанбулу; Анкара да се суздржи

0

Русија сматра да је Курдима „дато зелено светло“ за извршење терористичког акта у Истанбулу, изјавио је специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев.

„Не можемо да кажемо да су ови терористички акти, иза којих стоји, како су нам саопштили наши турски партнери, Радничка партија Курдистана, нека самостална активност ове структуре. Највероватније им је ипак била дата нека дозвола за то“, рекао је он на конференцији за новинаре, на крају 19. међународне седнице о Сирији у Астанском формату.

Русија ће помоћи у решавању курдског питања

Дипломата је, поред тога, истакао да је Русија на преговорима у Астани покушала да убеди Турску да се уздржи од спровођења операције у Сирији, јер то може довести до ескалације на целом Блиском Истоку.

Он је додао да се Москва нада да ће Анкара чути апел и да ће бити нађени други начини за решавање постојеће ситуације, а Русија ће се потрудити да помогне у решавању курдског питања.

Русија се нада да ће доћи до сиријско-турског зближавања, оценио је Лаврентјев и додао да је то неопходно и да две земље треба да живе у пријатељству.

Учешће Кине и САД било би корисно

Лаврентјев је истакао да би учешће Кине у Астанском формату било корисно и да би Пекинг могао да помогне у решавању питања и обнови Сирије.

Такође је додао да би повратак Сједињених Америчких Држава састанцима у склопу Астанског формата и учествовање у њима као раније био добар корак.

Претходно је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је турска операција на северу Сирије и у Ираку „само почетак“ и да је Анкара одлучна у томе да осигура безбедност граница. Он је рекао и да је могућ сусрет са сиријским лидером Башаром ел Асадом, истичући да у политици не постоји вечна увређеност ни незадовољство.

О операцији

Турски министар одбране Хулуси Акар је 21. новембра саопштио да су оружане снаге републике за два дана операције „Мач-канџa“ у Сирији и Ираку ликвидирали 184 терориста. У акцији је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова. Артиљерија је пружила подршку авијацији.

Турско Министарство одбране је саопштило да је операција успешно изведена на северу Ирака у областима Кандил, Асос, Хакурк, као и у областима Арап-Пинара, Тел-Рифат, Џизре и Дерик на северу Сирије.

Анкара је покренула операцију после терористичког напада у центру Истанбула. У нападу је погинуло шест особа, више од 80 је рањено. Осумњичена за терористички напад је признала да је повезана са забрањеном у Турској Радничком партијом Курдистана, коју још називају „Снаге народне самоодбране“.