Прочитај ми чланак

Русија: Косовски Албанци цинично крше постигнуте споразуме

0

Слањем својих специјалних снага у подручја Косова и Метохије насељена Србима косовски Албанци грубо су прекршили обавезе које имају према Бриселском споразуму, изјавио је заменик портпаролке Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев.

На питање како Министарство спољних послова Русије види дугорочно решење кризе на северу Косова која је избила због права на коришћење регистарских таблица, руски дипломата је подсетио да су Београд и Приштина 14. септембра 2016. потписали споразум који проистиче из Споразума о слободи кретања из 2011. године.


Како је истакао, у члану 5 тог документа јасно је наведено да ће Косово продужити важење регистарских таблица на пет година, након чега ће стране поново разговарати о том питању уз посредовање ЕУ, у случају потребе. О томе се мора расправљати за преговарачким столом уз учешће овлашћених представника страна.

„Уместо тога, приштинске власти су у подручја Косова насељена Србима послале своје специјалне снаге, покушавајући да наметну решења која њима одговарају. Тиме косовски Албанци директно грубо и цинично крше своје обавезе у контексту непотпуног правног процеса чија је сврха да регулише проблем са слободом кретања“, истакао је Зајцев.

Подсетимо, раније је руско Министарство спољних послова позвало НАТО и ЕУ да убеде Приштину да повуче своје специјалне снаге са севера Косова.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!