Прочитај ми чланак

Русија иступила из „Болоњског процеса“ у образовању…

0

РУСИЈА је званично одлучила да се више не придржава „Болоњског процеса“ у образовању. Да пређе на свој који ће сјединити све најбоље што су у просвети имали Руска Империја и Совјетски Савез са новим и креативним идејама и приступима.

Прелазак на нови образовни систем биће – постепен.

FOTO: PIXABAY

Министар просвете и науке РФ Валериј Фаљков назвао Болоњски процес „проживљеном етапом”, нагласивши да ће Русија имати свој систем.

Претходно је секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев рекао да је сврсисходно напустити Болоњски процес, односно – систем образовања у Русији и „окренути се домаћем моделу“. Додао је да су тренутно руски студенти и професори „истиснути из западне научне и образовне сфере“.

Русија је Болоњском процесу приступила 19. септембра 2003. године. Њиме је предвиђен двостепени систем образовања – додипломски и постдипломски.

Дискусија о сврсисходности Болоњског процеса у Русији траје непрекидно од 2003. године, а све је убрзало погоршање односа са Западом.

Светски познати руски филмски режисер Станислав Говорухин у своје време је рекао: „Не знам да ли ћемо икада остварити сан својих очева и дедова – да стигнемо и престигнемо Америку. Међутим, у једно сам сигуран: ако овако наставимо још само 15-20 година – бићемо исти дебили као Американци“.

Русија је сада одлучила да не сустиже ни америчку ни западноевропску постепену аутодебилизацију…