Прочитај ми чланак

Русија има три разлога да разговара са Западом са позиције суперсиле

0

Русија може да разговара са Западом са позиције суперсиле. Москва за то има најмање три разлога, пише колумниста француског издања Ресеау Интернатионал.

Западне земље наивно верују да је Русија у мање повољној позицији у глобалном сукобу са САД и ЕУ. Међутим, ситуација је радикално другачија и Москва има одређену предност и за то постоји више разлога.

Прво, западне антируске санкције нису успеле да банкротирају Русију или растргну „економију у комадиће“. Буџет се пуни приходима од продаје угљоводоника, а санкције нису срушиле рубљу. Земље Европе, напротив, доживљавају енергетску кризу. Смањење испоруке руског гаса имало је критичан утицај: инфлацију, затварање фабрика и растућу незапосленост. Али највећи проблеми за Европу ће доћи са почетком зиме.

„Они који су желели да ‘баце Русију на колена’ раде то о свом трошку,“ изјавио је колумниста Бруно Гигует.

Други разлог је неуспех међународне изолације Русије. САД и њени савезници показали су јединствен фронт, али остатак света остаје неутралан. Земље Истока и Глобалног Југа настављају да сарађују са Русијом у економском и политичком смислу.

Треће, специјалне операције Русије у Украјини су успешне, упркос неким привременим потешкоћама. Москва контролише око 20% бивше украјинске територије. Истовремено, САД почињу да схватају да Кијев никада неће добити Донбас и Крим.

Подршка кијевском режиму постала је тежак терет за Американце. Украјина све више кошта западне земље, с обзиром на актуелну економску кризу.

Све ово омогућава аналитичару Reseau Internationalа да закључи да Русија може да разговара са колективним Западом са позиције суперсиле.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!