Прочитај ми чланак

Русија: И Чешка одговорна за терористички напад на Белгород

0

Праг је планирао да избегне одговорност за нападе Оружаних снага Украјине на Белгород муницијом коју су испоручили Чеси, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним Нацијама Василиј Небензја коментаришући седницу Савета безбедности која је одржана 30. децембра 2023. године.

„Веома индикативно понашање Чешке, која се, покушавајући да побегне од одговорности за саучесништво у терористичком нападу у Белгороду снабдевањем муницијом, плашила да се појави на седници Савета безбедности 30. децембра“, рекао је он.
 

Према речима руског дипломате, то није зачуђујуће с обзиром да је „много теже одговарати пред очима светске јавности за смрт цивила, него се сакрити иза леђа старијих НАТО колега“.
 

„Боље се не понашају од ‘цивилизованих демократија’ ни међународне организације, које срамотно ћуте сваки пут када треба да се осуде очигледни злочини Кијева“, додао је Небензја.
 

Према његовим речима, није било никакве јасне реакције на терористички напад осим уопштених речи Секретаријата УН.

Раније је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански указао на кукавичлук и ограниченост Чешке, која је одбила да учествује на седници Савета безбедности УН, коју је Русија сазвала на тему удара Оружаних снага Украјине на Белгород.

Како је Пољански рекао, Русија је тражила учешће сталног представника Чешке на седници како би објаснио чешке испоруке муниције од које гину цивили.