Прочитај ми чланак

Русија: Финска упала у војну психозу, прекидамо билaтералне односе

0

Финске дипломате су изабрале непријатељску политику против Москве, пратећи општу западњачку антируску политику, рекао је Лавров и додао да прекид сарадње није оно што Русија жели

Билатералне односе између Русије и Финске уништило је финско руководство које следи западну антируску пропаганду и војну психозу, саопштило је руско Министарство спољних послова. Прекид односа две земље није био избор Русије већ њена одлука због неспособности Финске да настави самосталну дипломатију са Руском Федерацијом, додаје Министарство.

„Русија је доследно заступала и у пракси водила политику развоја добросуседске, обострано корисне сарадње са Финском, која је традиционално заснована на снажним трговинско-економским односима“, наводи се одговорима министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова на питања новинара о резултатима активности руске дипломатије у 2022. године.

Међутим, како је истакао Лавров, руководство Финске је „преко ноћи уништило“ деценијама развијане билатералне односе између Москве и Хелсинкија, који су доприносили побољшању животног стандарда људи.

„Финске дипломате су изабрале непријатељску политику против наше земље, пратећи општу западњачку антируску политику и војну психозу“, сматра Лавров и додаје да прекид односа није оно што Русија жели.

Питање шта треба да се уради да би се односи између Русије и Финске унапредили, према речима Лаврова, треба да се упути финским властима. „И за почетак их питајте да ли је Хелсинки уопште заинтересован за боље односе са Москвом“, додаје министар.

Финска је, у јеку специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године поднела пријаву генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу, а од почетка руско-украјинског сукоба, заједно са другим западним земљама слала је оружје Кијеву.