Прочитај ми чланак

Русија: Денацификација Украјине – дуг процес,пресудну улогу имаће украјински народ

0

Денацификација Украјине биће дуг и озбиљан посао, који би пре свега требало да одради сам украјински народ након што се ослободи актуелног неонацистичког режима, изјавио је заменик председника комитета за економску политику Савета федерације Русије Константин Долгов.

„Пресудну улогу ће одиграти украјински народ. Саветник нашег председника је већ споменуо да Русија не намерава да спроводи изборе у Украјини након што се специјална операција заврши“, казао је он.

Он је поновио да Русија не намерава да окупира Украјину.

„Нећемо представљати претњу њеном суверенитету. Створићемо услове за обнову суверенитета Украјине. То је задатак, између осталог. Надамо се да ће та земља бити пријатељски настројена према нама, али и ослобођена од нацистичке идеологије“, истакао је сенатор.

Према његовим речима, у историји има примера успешне денацификације.

„Ту је пример Немачке. Немци су, треба директно рећи, својевремено сами много учинили за то, укључујући и на законодавном нивоу, на нивоу система образовања“, додао је Долгов.

Он је објаснио да ће денацификација Украјине бити „веома озбиљан и дуг посао“, јер, како каже, то није само ослобађање од симболике или њене забране, или неке теорије, филозофије, укидањезакона који су донети последњих година.

Како каже, када већина становништва схвати да је Степан Бандера нацистички злочинац, као и њему слични, тада ће процес денацификације бити у суштини завршен.

„Понављам, овај мрачни период у историји Украјине, ову трагичну страницу мора да окрене пре свега украјински народ“, закључио је сенатор.

Степан Бандера (1909-1959) био је лидер „Организације украјинских националиста“, један од главних иницијатора стварања „Украјинске побуњеничке армије“ (УПА), чији је циљ била борба за независност Украјине. УПА је деловала првенствено у Западној Украјини, борила се против совјетских војника и сарађивала с нацистима. Након завршетка рата наставила је да се бори против совјетске власти.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“ и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.

Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.