Прочитај ми чланак

Русија блокирала резолуцију у СБ УН и поручила: Дотакли сте дно!

0

Русија је у Савету безбедности УН ставила вето на резолуцију САД и Албаније (Вучићева Србија гласала да Албанија буде у СБ) у којој се наводи да се не признају референдуми у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области, јавља дописник Спутњика.

У тексту резолуције осуђује се поступак Русије која је „организовала незаконите такозване референдуме у регионима Украјине, унутар међународно признатих граница“. Акције Русије су окарактерисане као незаконите, а констатовано је да не могу бити основа за промену статуса четири региона.
 
За резолуцију гласало је 10 држава, док су четири биле уздржане, укључујући Кину, Бразил и Индију.
 
Аутори су позвали све земље, међународне организације и специјализоване структуре да не признају промену статуса „Луганског, Доњецког, Херсонског и Запорошког региона Украјине“. Такође се апелује да се не признаје присаједињење четири региона Русији.
 
У документу се Москва позива да одмах повуче своје снаге из Украјине.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да су поједине колеге из СБ УН прекршиле правила пристојности и дотакле дно, покушавајући да усвоје резолуцију која осуђује чланицу Савета безбедности.
 

„Неке од наших колега из Савета безбедности дотакле су своје дно, нарушено је и оно мало пристојности која је, како нам се чинило, још постојала у овој сали. Не знамо ни за један пример да је Савет безбедности некада усвојио резолуције које директно осуђују једну од чланица Савета. Реците, ви озбиљно мислите да Русија може размотрити и подржати такав пројекат?“, рекао је Небензја.

 
Небензја је нагласио да је више од стотину међународних посматрача, који су пратили ток гласања, такође признали његове резултате као легитимне.
„Данас су потписани споразуми о уласку нових региона у састав Русије. Неће бити повратка који нам се намеће у данашњем нацрту резолуције. Кијевски режим је сам одгурнуо од себе те регионе и крив је за ово што се догодио. Очигледно, мајданска власти није извукла никакве закључке“, закључио је стални представник Русије.
 
Председник Русије Владимир Путин и лидери Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области потписали су споразуме о приступању ових региона Русији. Церемонија је одржана у московском Кремљу.