Прочитај ми чланак

Руси: Украјинске снаге трпе велике губитке код Лисичанска, расте број дезертера

0

Украјинска војска трпи велике губитке у подручју града Лисичанска – само у два насељена места погинуло је 190 људи, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како се наводи, Оружане снаге Русије настављају успешну офанзиву у подручју Лисичанска. У протекла три дана преузета је контрола над рафинеријом нафте у Лисичанску, руднику Матроска, једном фабриком и местом Тополевка.

Такође се истиче да у украјинској војсци расте број дезертера због неуспеха Оружаних снага Украјине на бојном пољу. Примећује се неорганизовано повлачење појединих јединица украјинске војске из Лисичанска.

Украјинска команда крије да у јединицама нема довољан број људи – у батаљону 17. тенковске бригаде у строју није остало више од 20 одсто људства.

Министарство одбране Русије наводи да је руска авијација у току протеклог дана уништила два командна пункта, пет складишта муниције, као и људство и украјинску војну технику у 26 округа. Уништена су и два вода вишецевних ракетних бацача и два артиљеријска вода у подручју Лесовке, Селидова и Нетајлова који су гранатирали насељена места у ДНР.

Руске снаге ПВО обориле су два украјинска авиона Су-25 у Харковској области као и 11 беспилотних летелица. Пресретнуто је и осам ракета испаљених из вишецевних ракетних бацача.

Авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су у Украјини 32 командна места, радар, три складишта муниције, људство и технику украјинске војске на 297 положаја.

Такође је саопштено да кијевски режим тражи „жртвене јарце“ за неуспехе украјинске војске на бојном пољу. Одељење Државног истражног бироа Украјине за Краматорск покренуло је кривичне поступке против команде и 171 борца 42. батаљона 57. моторизоване бригаде која се бранила у „Горском котлу“. Они се налазе у притвору у Краматорску.