Прочитај ми чланак

Руси: Украјинске снаге изгубиле више од 4.000 људи код Кривог Рога и Харкова

0

Ваздушно-космичке снаге Русије, ракетне снаге и артиљерија изводе високо прецизне нападе на јединице и резерве Оружаних снага Украјине у Харковској области, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Како је навео, губици непријатеља у Харковској области износе више од 200 војника и више од 20 јединица војне технике.

На правцу Николајев-Криви Рог, руске Ваздушно-космичке снаге уништиле су привремено место размештања јединица 36. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине.

Руске снаге такође су уништиле осам командних места Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици, Дњепропетровској, Николајевској и Херсонској области.

Портпарол је истакао да су руске трупе „Искандерима“ гађале 28. бригаду Оружаних снага Украјине приликом истовара на железничкој станици у ДНР.

Оружане снаге Русије уништиле су 43 артиљеријса одреда, људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 103 округа.

У Херсонској области Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су више од 50 војника 60. пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине.

Конашенков је додао да Оружане снаге Украјине нападају ДНР како би насеља, вртићи и индустријска предузећа остала без струје.

Руске трупе такође су уништиле украјинску радарску станицу у Николајевској области и складишта Оружаних снага Украјине у ДНР и код Николајева.

Губици Оружаних снага Украјине на подручју ​​Николајева износе више од 100 припадника војске и 15 комада технике, додао је он.

У периоду од 6. до 10. септембра губици украјинских снага на правцу Николајев-Криви Рог износе више од четири хиљаде погинулих и више од осам хиљада рањених, истакао је портпарол Министарства.

Руска ПВО оборила је хеликоптер Ми-8 украјинског ваздухопловства, четири украјинске беспилотне летелице, две балистичке ракете „Точка У“, пресрела 21 ракету из вишецевних бацача ракет „Химарс“ и „Ољха“.

У рејонима девет насеља Харковске области уништено је више од 250 украјинских војника и 12 оклопних возила.

Конашенков је истакао да украјинске снаге намерно гранатирају енергетску инфраструктуру на ослобођеним територијама: производне објекте, трафо-станице и далеководе. Од 1. септембра Оружане снаге Украјине су 26 пута гранатирале Запорошку нуклеарну електрану и Енергодар, због чега је град два пута остајао без струје.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 293 авиона, 153 хеликоптера, 1.933 беспилотне летелице, 374 противваздушна ракетна система, 4.883 тенка и других оклопних борбених возила, 831 борбено возило вишецевних бацача ракета, 3.378 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 5.469 јединица специјалних војних возила.