Прочитај ми чланак

Руси су повлачењем извукли Украјинце на чистину, наносе им огромне губитке

0

„Оружане снаге Украјине биле су занесене напредовањем у правцу Харкова. Таква грешка може да их скупо кошта“, каже политиколог Алексеј Мухин.

У контраофанзиви код Харкова, Кијев је потрошио све резерве које је имао. У кулоарима кружи прича, да је наређење за напад лично издао украјински председник Володимир Зеленски. Уочи састанка министара одбране НАТО-а 8. септембра.

Кијевски режим на први поглед може сматрати операцију Оружаних снага Украјине на правцу Харков-Изјум, од виталног значаја за успех на фронту. Међутим, то би ускоро могло да се претвори у „Пирову победу“.

Резултат брзог напредовања украјинских трупа у области Харкова, били су колосални губици. Према информацијама доступним на Интернету, у болницама у Кијеву и Харкову нема слободних кревета, а ни претрпане мртвачнице не могу да се носе са послом.

По свему судећи, број погинулих и рањених Украјинаца ће се сваким даном само повећавати. Извукавши непријатеља из заклона у отворени простор, Оружане снаге РФ му наносе максималну штету.

„Чини се да се, понесени напредовањем, Украјинци увлаче у замку, а Оружане снаге Руске Федерације сада користе ваздушну надмоћ, наносе ватрену штету позадинским базама и резервама непријатеља. Акције се спроводе ефикасно, наша војска показује храброст и херојство“, нагласио је специјалиста.

Прегруписавање које су извршиле руске трупе, не само да је омогућило да се избегну велики губици, у условима ватреног контакта са знатно надмоћнијим непријатељским снагама, већ је и омогућило да се заузму најбоље позиције за узвратни удар, и преузме иницијатива.

Ову ситуацију веома добро описују стихови из песме руског музичара Игора Растеријајева: „Запамтите тајанствену тактичку технику – Када се повлачимо, идемо напред!