Прочитај ми чланак

РУСИ открили трагове саботаже СЕВЕРНОГ ТОКА: Кратери и до 5 метара дубине

0

Норд Стрим АГ је открио оштећење гасовода на месту оштећења прве линије Северног тока у шведским водама, саопштио је оператер гасовода Северни ток.

Према прелиминарним резултатима инспекције, на морском дну, дубине од три до пет метара, на удаљености од око 248 метара један од другог пронађени су вештачки кратери.

„Део цеви између кратера је потпуно уништен, радијус дисперзије фрагмената цеви је најмање 250 метара“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, Норд Стрим АГ је већ завршио прикупљање почетних података на месту оштећења. Сада стручњаци настављају да анализирају податке добијене током анкете, преносе РИА новости.

Експлозије су се догодиле 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода у Европу – Северни ток и Северни ток 2.

Оператер Северног тока саопштио је да је ванредно стање на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма након оштећења Северног тока.

Подсећамо, Русија је оптужила Британију за координацију напада на гасоводе Северног тока. Поред тога, указују и да је бивша британска премијерка Лиз Трас након експлозије послала поруку америчком државном секретару Ентонију Блинкену, са садржином „готово је“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руски обавештајци „имају податке који указују на то да су британски војни стручњаци усмеравали и координирали напад“ који је у септембру уништио два гасовода од Русије до Немачке.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова навела је данас да ће Русија предочити све доказе британског амбасадорки у Москви Дебори Бронер.

„Наравно, нема сумње да су британске обавештајне службе биле умешане у терористички напад на базу Црноморске флоте у Севастопољу 29. октобра и чин саботаже на гасовод Северни ток. То неће остати без реакције. То смо изјавили у Савету безбедности УН. О томе смо јавно говорили. И, наравно, као што сам већ рекла, британска амбасадорка ће ускоро бити позвана и пружићемо јој релевантне податке“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре, а преноси агенција ТАSS.