Прочитај ми чланак

Руси опколили важан стратешки град Бахмут; Амерички „Моцарт“ бежи из Украјине?

0

Руске снаге успеле су да окруже Бахмут (Артемовск), који се тренутно налази у оперативном окружењу руске војске, поручио је данас помоћник вршиоца дужности гувернера Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

„Наше снаге затварају обруч око града. У току су борбе за преузимање контроле над путем који повезује Часов Јар и Бахмут„, рекао је помоћник Дениса Пушилина. Додао је да су руске снаге претходно напале колоне Оружаних снага Украјине које су се кретале тим путем. Ово је уједно и последњи коридор којим Кијев може да снабдева своје трупе на том делу фронта.

У исто време, „РИА Новости“ су пренеле да су за последња 24 сата украјинске снаге 20 пута гранатирале територију Доњецке Народне Републике. На удару се нашло седам насеља, међу којима су и Доњецк, Горловка и Макејевка.

Током напада, гађан је и Свето-Успенски Николо-Васиљевски манастир. Погинуо је један свештеник, а једна монахиња је задобила теже повреде.

У Херсонској области, Украјинци су покушали да се учврсте на левој обали града Дњепра, али та акција није била успешна, поручио је данас портпарол привременог вршиоца дужности гувернера Херсонске области Владимир Васиљенко. Представник хитних служби ове области додао је да су током ноћи Украјинци гранатирали цивилну инфраструктуру и села која се налазе на левој обали, те да су испаљене 34 топовске гранате.

У међувремену, члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов казао је да се прва линија одбране руских снага у том региону померила напред, преносе „РИА Новости“.

Почетком месеца Руси су започели локалне офанзивне операције и у овој области, а битке се воде дуж целе линије фронта. Ипак, главне борбе у овом делу забележене су код градова Орехов и Гуљајпоље.

„Учврстили смо позиције на заузетим територијама. Наша прва линија одбране померена је напред. Сада формирамо, допуњујемо линију одбране, узимајући у обзир све нове територије које смо заузели“, рекао је Рогов.

Он је истакао да је од почетка јануара ове године до сада било постигнуто више него током последњих неколико месеци. Све ово, како је оценио, указује на позитиван развој догађаја и на то да се може бити, како је казао, „уздржано оптимистичним“.

Претња од тероризма и даље постоји

Последњи подаци не само са фронта, већ и из других делова Русије указују на то да опасност од тероризма у коју су умешане украјинске снаге и даље постоји.

„РИА Новости“ пренеле су да је у оквиру последњих акција у Запорошкој области у Кириловци пронађен и елиминисан импровизовани експлозивни уређај, док из руске Федералне службе безбедности данас јављају да су на Уралу ухапшена тројица држављана Русије који су планирали да минирају објекте железничке инфраструктуре у Свердловској области. Осим неопходних инструмената за овај напад, припадници ФСБ-а су код њих пронашли и симболе неименоване украјинске националистичке оружане формације, преносе медији.

„Моцарт“ одлази из Украјине?

У међувремену, шеф америчке приватне војне компаније „Моцарт“ Енди Милберн написао је на Инстаграму синоћ да је то био последњи дан постојања те компаније.

„Чињеница да су име и ентитет организације постали предмет парнице превише је одвраћала пажњу од наше основне мисије: обучавања украјинских војника и склањања цивила од опасности“, написао је Милберн.

Али, и ако „Моцарта“, како је казао, нема, његова мисија и људи ће наставити своје активности под новим именом.