Прочитај ми чланак

Руси оборили чешки дрон вредан пола милиона евра (ФОТО)

0

Руске снаге су кроз блато и минска поља заплениле оборен дрон како би га предале стручњацима на проучавање

Војници руског добровољачког одреда „Барс-10“ оборили су код Каховке чешки дрон „примоко“ (Primoco One), вредан пола милиона евра. Дрон је предат војним специјалистима на проучавање, казао је за „РИА Новости“ командант одреда са позивним именом Сатурн.

„Осматрачки пункт нам је послао обавештајне информације да се лака летелица кретала из града Запорожја према Енергодару. Када смо је визуелно детектовали, оборили смо је преносивим противваздушним ракетним системом“, казао је командант и показао фотографије са лица места.

Према његовим речима, дрон је пао на територију бившег резервоара Каховка – тамо нема воде, али дно се није потпуно осушило и личи на мочвару, територија обале је под сталном ватром, а украјинске трупе су још и минирале територију, објашњава он.

„Ми смо ипак покушали да дођемо до дрона, свесни да је оборен чешки дрон, важан објекат за проучавање. Морали смо то да урадимо пузећи, јер тло не може да издржи тежину човека, покушали смо да стигнемо тамо четири пута. На крају смо уз помоћ домишљатости и конопаца, успели да прикупимо све делове, укључујући и мотор, и извучемо на нашу локацију“, описује командант.

Чешка је 2020. представила свој дрон дизајниран за извиђање и осматрање, уз неколико тачака за уградњу „корисног терета“. Уређај има аутопилота и способан је да извршава задатке дању, ноћу и у тешким временским условима, уз потпуно аутономно полетање и слетање. Прошлог новембра шест таквих дронова Луксембург је пребацио у Украјину.