Прочитај ми чланак

„Руси никада нису били колонизатор као што је Запад, а то је због православља“

0

Поглавар Руске православне цркве Кирил рекао је данас да руски народ никада није био колонизатор, као што је то био случај са многим земљама на Западу, додајући да је за то заслужна православна вера.

Насиље никада није било у складу са духом руског народа, нагласио је.

„За разлику од многих освајача који су освајали Северну и Јужну Америку, Африку и колонизовали ове земље, доносећи смрт, разарања и насиље, што је остало запамћено као страшна страница у историји локалних народа, ништа слично се није дешавало у Русији. И можете да питате: ‘Зашто?’ Одговор је врло једноставан: православна вера, православни људи нису могли да доносе са собом смрт, уништење, насиље, пожаре и уништење. То једноставно није одговарало духовној суштини руског народа“, објаснио је патријарх на беседи после Свете Литургије у Успенском саборном храму Кремља.

Данашња беседа била је приређена у част празника Ваведења Пресвете Богородице, као и прослављања 390 година од како је Јакутија, иначе највећа области Руске Федерације која се простире у источном Сибиру, ушла у састав руске државе у 17. веку.

Тако је и у Јакутији, како каже, „по милости Божјој дошло до споја две културе и два народа“, који су касније почели да живе заједно.

Православна вера је њихов обједињујући фактор захваљујући којем Јакутија никада није доживела крваве сукобе, закључује патријарх Кирил.