Прочитај ми чланак

Руси користе унапређену муницију за уништавање пешадије и лаких оклопних возила

0

Оружане снаге Русије су у оквиру специјалне операције почеле су да за уништавање пешадије и лаких оклопних возила украјинских трупа користе модернизовану баражну муницију „Ланцет“ са ојачаном бојевом главом тешком више од 5 килограма, саопштио је обавештени извор.

„Руске трупе у Украјини почеле су да користе унапређену муницију ‘Ланцет’ са продуженим трајањем лета од 1 сат и снажнијом бојевом главом од преко 5 килограма, што је најмање 2 килограма више од основне верзије дрона. Најновији ‘Ланцети’ са високоексплозивном фрагментационом бојевом главом користе се за уништавање живе силе противника и лаких оклопних возила“, објаснио је извор.

Он је додао да „Ланцет“ за уништавање положаја, места концентрисања људства и технике има функцију претконтактне детонације – високоексплозивно фрагментационо пуњење дрона детонира се у ваздуху даље од мете или изнад мете тако да да ударни талас и фрагменти покрију што већу површину.

Беспилотне летелице се користе против украјинских трупа које се налазе у отвореним утврђењима или крију у шумама или кућама, као и по хаубицама у оквиру противбатеријске борбе.

За ударе на људство користе се „Ланцети“ са високоексплозивном фрагментационом или термобаричном бојевом главом, а против оклопних возила – са кумулативном бојевом главом.

Основна верзија „Ланцета“, коју је развила компанија „Зала Аеро“, има мању бојеву главу тешку 3 килограма. Трајање њеног лета је до 40 минута, максимална брзина лета је 110 километара на сат.