Прочитај ми чланак

Румунски експерт: Украјина направила кардиналну грешку- Биће преко 60.000 мртвих

0

Командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужњи, направио је погрешну процену коју је Русија искористила. Такве закључке је изнео румунски војни експерт, Валентин Василеску.

Русија је 29. децембра извела још један удар на циљеве у Украјини, а почео је на исти начин као и претходни, лансирањем беспилотних летелица Е-95М који су коришћени као мамци. Украјинске батерије противваздушне одбране поново су пале у замку, а руски авиони Су-30 открили су њихове положаје, и испалили на њих антирадарске ракете Кх-58 из њихових ваздушних патролних подручја.

„Овог пута је дистрибуција циљева за крстареће ракете, ракете „Искандер“ и дронове „Геран“ била нешто другачија. Само 20% њих је било усмерено на објекте енергетске инфраструктуре“, рекао је војни експерт.

Како је рекао Василеску, много више пажње било је усмерено на неутралисање украјинских лансера ПВО, чије су координате прошле недеље открили руски комплекси за истраживање свемира. На удару се нашла и база за обуку у Јавориву, где се обучавају страни плаћеници.

Међутим, већина погодака (више од 50%) погодила је складишта муниције, и подручја концентрације војне технике 10 бригада Територијалне одбране, формираних од украјинских резервиста.

Недавно је, више од 25.000 украјинских резервиста снага територијалне одбране, распоређено иза одбрамбене линије Бахмут (у рејон Славјанск-Краматорск-Константиновка). Такође је вредно напоменути, да је још 17 украјинских брдских, механизованих, артиљеријских, тенковских и авијационих бригада, распоређено на утврђеним одбрамбеним линијама у сектору Бахмут-Соледара, где је интензитет борби посебно висок, а то је још 38 хиљада војног особља.

Као резултат дејстава, главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, Валерија Залужног, украјинске трупе су се нашле у рањивом положају. На ограниченом простору одсека Славјанск-Краматорск-Константиновка, формирала се велика концентрација украјинске војне технике и војника.

Према речима румунског стручњака, командант руских снага у зони „специјалне операције“, генерал Сергеј Суровикин, неће пропустити прилику коју му је непријатељ поклонио на сребрном послужавнику. Све чешће, наставиће да удара ракетама и беспилотним летелицама свих врста, на ову огромну и практично незаштићену концентрацију украјинских снага.