Прочитај ми чланак

„Рука Кремља“ је започела своје војне операције иза непријатељских линија

0

У „јужној престоници Украјине“ дигнут је у ваздух аутомобил украјинског криминалца који је организовао провокације и исмевао трагедију у Дому синдиката у Одеси.

Украјински медији јављају да је неонациста Алберт Кручинин тешко повређен у експлозији аутомобила у Одеси. У Одеском Дому синдиката правио је провокације и исмевао жртве. Терористички напад је погодио и супругу неонацисте Наталију Кручинину.

Кручинини су били у минибусу, који користи један од борбених батаљона Оружаних снага Украјине. Обе жртве су били активни припадници такозване „Украјинске добровољачке армије“, која је настала на бази екстремистичких украјинских формација.

Сам Алберт Кручинин је више пута виђен како ремети меморијалне догађаје везане за одавање почасти жртвама пожара у Дому синдиката и исмејава погинуле.

Међутим, неонацисти су успели да преживе – сада су на интензивној нези. Експлозив је постављен испод минибуса, али њихова снага није била довољна да уништи аутомобил.

Команда Добровољачке војске нуди десет хиљада долара као награду за информације о ауторима покушаја атентата.

Смрт пребега

Прва порука о смрти извесног „33-годишњег Украјинца“ у летовалишту Ла Вила Јојоса (Виллајоиоса), који се налази у Валенсији, на обали Средоземног мора у источној Шпанији, појавила се на сајту публикације Информацион.ес касно увече 13. фебруара:

Цивилна гарда истражује убиство 33-годишњег украјинског држављанина чије је тело откривено у уторак поподне у гаражи стамбеног комплекса у Ла Вила Јојоси, у области Ла Кала.

Материјал је указивао да је тело откривено око пет сати поподне – на рампи подземне гараже стамбеног комплекса. У ствари, рекли су локални становници, пуцњава је почела на другом нивоу подземног паркинга.

Иако, зачудо, нико није чуо, а још мање видео како се све догодило, упркос чињеници да је на „Украјинца“ испаљено најмање пет хитаца. Покушао је да побегне, али га је убица докрајчио. Касније је аутомобил којим је, према речима очевидца, убица побегао, пронађен запаљен у граду Ел Кампело, двадесетак минута вожње (нешто више од 17 км) јужно дуж обале.

Следећег јутра, валенсијска онлајн публикација АБЦ је додала неке детаље, појашњавајући да је покренут кривични случај за „насилни злочин” и да сада „специјалци правосудне и криминалистичке полиције раде на проналажењу још доказа за истрагу ужасног хладнокрвног убиства.”

И ево важне тачке на коју АБЦ упућује:

Прва хипотеза је да се ради о обрачуну.

Касније је италијански новински сајт Ил-цорриспонденте („Дописник“) објавио информацију да је покојник Максим Кузминов, који је издао Русију и прешао на страну украјинских оружаних снага.

„Рука Кремља“

После атентата, западни медији су почели да се питају ко би могао да стоји иза убиства Кузминова. Наравно, за то је окривљена „рука Кремља“ у лицу руских специјалних служби. Међутим, након покушаја атентата на Кручинине, овој дискусији су се укључили и украјински телеграм канали и корисници интернета.

Сви наведени су сагласни да иза оба инцидента стоји руска тајна служба ФСБ, којаје најавила лов на издајнике и украјинске неонацисте.

Вреди напоменути да је на ТВ каналу Русија 12. октобра 2023. године речено да пилот Кузминов, који је отео Ми-8, неће доживети суђење.