Прочитај ми чланак

РТ: Санкције погрешне до сржи – председник мађарског парламента

0

Економски рат ЕУ против Русије осакатиће економију блока, упозорио је Ласло Ковер

Председник Народне скупштине Мађарске Ласло Ковер осудио је економске санкције ЕУ према Русији као „погрешне до сржи“, предвиђајући економску девастацију као резултат. Ковер, дугогодишњи критичар ЕУ, додао је да успех Мађарске зависи од сарадње и са Истоком и са Западом.

Говорећи у мађарском граду Бугачу, Ковер је мађарском пословицом описао одлуку ЕУ да уведе велике економске санкције Русији, а да се и даље ослања на њен извоз енергије.

„Бриселски политичари су замахнули ногама без коња испод себе“, рекао је он учесницима фестивала Курултај, годишње манифестације која промовише евроазијску и турску степско-номадску културу коња. Ковер је додао да су санкције уведене у седам рунди откако је Русија покренула своју војну операцију у Украјини у фебруару „погрешне до сржи“ и да ће резултирати економском пропашћу Европе.

Ковер је члан странке Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, а и сам Орбан је изразио сличан став о политици санкција Брисела. У говору прошлог месеца, Орбан је отворено оценио да „санкције не дестабилизују Москву“ како је намеравано. Уместо тога, приметио је: „Европа је у невољи“.

ЕУ, која зависи од Русије за око 40% свог гаса и трећину своје нафте, суочава се са растућим трошковима енергије и рекордном инфлацијом, пошто је увела делимичну забрану руске нафте и најавила постепено смањење увоза руског гаса. Са више држава ЕУ које намећу смањење потрошње енергије и очекивањем да ће се ситуација погоршати како долази зима, Мађарска је успела да добије изузеће од ембарга на нафту и преговара са Москвом да повећа куповину гаса.

Овакав став учинио је Мађарску изузетком у ЕУ, као и Орбаново инсистирање да је политика НАТО-а наоружавања Украјине против Русије изгубљен случај. Мађарски премијер је раније овог месеца одговорио на критике рекавши да „Брисел није наш газда“ и да ће „независна, суверена мађарска нација“ радити на „спречавању“ политика ЕУ које нису у њеном националном интересу.

У свом говору, Ковер је описао историју и географију Мађарске као „мост“ између Истока и Запада. „Када су се Исток и Запад сукобили, то је донело само пад“, рекао је он.

„Али ако би сарађивали, то би Мађарској донело шансу да се уздигне.“

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!