Прочитај ми чланак

Рокфелерова задужбина и СЗО: Удруживање за нову пандемију уз климатске промене!?

0

Задужбина Рокфелер и Свјетска здравствена организација (СЗО) објавиле су ново удруживање ради ојачавања Средишта СЗО за прикупљање података о пандемијама и епидемијама!?

Рокфелерова задужбина уложиће пет милиона долара у партнере који са СЗО раде на оснивању и ширењу мрежа широм свијета за откривање патогена и јачање способности одговора на пандемије, укључујући проширење праћења заразних болести погоршаних растом температура и временским непогодама.

Основано 2021, Средиште СЗО за прикупљање података о пандемијама и епидемијама организује сарадњу у свјетским оквирима из разнородних сектора по питању опасности од будућих пандемија и епидемија омогућујући бољи приступ подацима, ширећи аналитичке капацитете и пружајући боље алате и увиде за доношење одлука. Партнерство с Рокфелеровом задужбином убрзаће ова настојања финансирањем и техничком подршком.

„Пандемија ковида-19 потврдила је да су праћење и надзор над заразом, сарадња између дионичара и размјена података апсолутно кључни чиниоци здравствене безбједности – а свјетска заједница била је неспремна“, рекао је др Чикве Ијеквазу, помоћник генералног директора СЗО и директор Средишта. „У условима све већих пријетњи усљед климатских промјена, узбуђени смо што ћемо сарађивати с Рокфелеровом задужбином и тиме увести нову еру сарадње у свјетским размјерама по питању прикупљања података о пандемијама.“

У оквиру сарадње са СЗО, Рокфелерова задужбина подржаваће различите пројекте, укључујући:

Проширење капацитета за праћење генома новопокренутом Међународном мрежом за праћење и надзор патогена

Прављење дигиталне платформе у сарадњи с Data.org ради омогућавања брзе размјене података и сарадње између истраживача и аналитичара у области јавног здравља с циљем проширења врсте и броја епидемијских алата заснованих на доказима и тестираних на терену

Прављење кориснички оријентисаних производних стратегија за постојећа рјешења СЗО ради побољшања подршке здравственим службама широм свијета

Побољшавање откривања избијања епидемије посредством научне иницијативе Global.health, у сарадњи, између осталих, с Универзитетом Оксфорд и Дјечијом клиником у Бостону.

„Климатске промјене повећавају како опасност од још једне пандемије свјетских размјера, тако и потребу за сарадњом и размјеном података“, каже др Раџив Шах, предсједник Рокфелерове задужбине. „Поносни смо што се удружујемо са Средиштем СЗО за прикупљање података о пандемијама ради проширења тежишта њеног рада на спречавање пандемија подстакнутих климатским промјенама.“

Саопштење о сарадњи наставак је седамдесетпетогодишње сарадње Рокфелерове задужбине са СЗО – укључујући двадесет седам милиона долара бесповратних средстава током посљедњих двадесет година – и њене оставштине подршке спремности свијета за одговор на пандемију. Октобра 2020. Задужбина је најавила улагање од милијарду долара ради инклузивнијег, зеленог опоравка од пандемије ковида-19. Јануара 2022. Рокфелерова задужбина успоставила је званичне односе са СЗО као недржавна организација.

Партнерство са Средиштем СЗО за прикупљање података о пандемијама и епидемијама Рокфелерова задужбина покренула је 23. маја 2023, на маргинама 76. Скупштине СЗО у Женеви.