Прочитај ми чланак

Ројтерс: Европа рекордно повећала увоз руског горива

0

Европски трејдери су повећали куповину руског дизел горива уочи ступања на снагу ембарга. У јануару 2023. године увоз је износио 770.000 барела дневно, преноси Ројтерс, позивајући се на податке Vortexa. Као се наводи у чланку, ово је рекорд од марта 2022. Године.

На сличан начин су се европске компаније спремале за нафтни ембарго који је ступио на снагу 5. децембра прошле године. Али у случају са дизел горивом, проблем би могао бити већи за Европску унију, пише Ројтерс. У условима ембарга, на светском тржишту може доћи до несташице у снабдевању дизелом.

Како се наводи у тексту, Европска унија сматра да испоруке горива из Кине и Индије могу помоћи у решавању овог проблема. Део горива из Кине могао би се произвести из руске нафте. Пекинг је повећао извозну квоту дизела као део прве емисије у 2023. години – раст је скоро 50 одсто у односу на претходну годину. Марк Вилијамс из Wood Mackenzie рекао је агенцији да би испоруке горива из Кине на светско тржиште могло да достигне 400.000-600.000 барела дневно. Индија такође повећава испоруке, следи из чланка.

Русија је дуги низ година била главни добављач дизела за Европу.

„Уколико се реализује горенаведени сценарио, приходи Русије од нафте и гаса могу се додатно смањити. Ипак, руске власти очекују да ће проблем бити решен након неког времена“, пише Ројтерс.
ЕУ ће 5. фебруара 2023. године готово потпуно обуставити увоз руског дизела који се транспортује морем. Међутим, регион и даље остаје зависан од испоруке ове врсте горива из Русије, пренео је раније Блумберг.