Прочитај ми чланак

Ројтерс: Бајден тражи 886 милијарди долара за будуће ратове

0

Укупан износ предлога буџета САД за 2024. је 28 милијарди долара већи од прошлогодишњих 858 милијарди долара

Највећи захтев америчког председника Џозефа Бајдена за одбрамбени буџет у мирнодопским временима од 886 милијарди долара укључује повећање плата за војнике од 5,2 одсто и највеће досадашње издвајање за истраживање и развој, при чему је руски рат у Украјини подстакао потражњу за већом потрошњом на муницију.

Бајденов захтев предвиђа 842 милијарде долара за Пентагон и 44 милијарде долара за програме везане за одбрану у Федералном истражном бироу, Министарству енергетике и другим агенцијама, пише Ројтерс.

Укупан износ предлога буџета за 2024. годину је 28 милијарди долара већи од прошлогодишњих 858 милијарди долара.

Конгрес је сигнализирао, као што то често чини, да ће повећати трошкове одбране у односу на Бајденов захтев током вишемесечног буџетског процеса који овај захтев покреће. Сенат и Дом обично усвајају законе који одређују политику и нивое потрошње за Пентагон много касније током године.

Амерички Конгрес и администрација имају на оку могући продужени рат у Украјини и потенцијалне будуће сукобе са Русијом и Кином.

„Наше највеће мерило успеха, и оно које најчешће користимо овде, јесте да се побринемо да се руководство НР Кине (Народна Република Кина) буди сваки дан, размотри ризик од агресије и закључује: ‘Данас није дан'“, рекла је у понедељак заменица америчког министра одбране Кетлин Хикс.

Односи између Сједињених Држава и Кине постали су веома спорни око питања која се крећу од трговине до оптужби за шпијунажу.

„Овај главни захтев служи као корисна полазна тачка“, рекао је амерички сенатор Џек Рид, председник Сенатског комитета за оружане снаге, када су у четвртак објављени подаци о буџету.

Овај буџет ће бити први који ће набављати ракете и другу муницију са вишегодишњим уговорима, нешто што је рутина за авионе и бродове, пошто Пентагон напомиње трајну потражњу врхунским произвођачима муниције као што су „Рајтеон технолоџис“, „Локихид Мартин“ и „Аероџет рокетдин холдингс“.

Рат у Украјини показао је америчкој војсци да треба да прави веће количине одређених врста муниције, али и као изговор да се објасне вишегодишњи уговори за оружје које би се потенцијално користило и у војном сукобу са Кином.