Прочитај ми чланак

Рогозин: Специјалци са Запада су покушали да ме убију – ускоро се враћам у Донбас

0

Бивши директор „Роскосмоса“ и руководилац специјалног одреда војних саветника „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин је изјавио за Спутњик да су западне специјалне службе одговорне за гранатирање хотела у Доњецку у коме је он боравио са групом војних саветника.

„Оперативно-диверзантске јединице украјинских агената, и не само оне, су повезане са покушајем убиства и терористичким нападом. Вероватно су и западне службе помагале“, рекао је Рогозин.
 

Додао је да планира да се до краја јануара врати у Донбас и обећао да ће уништити артиљеријско оруђе из којег је пуцано на њега.

„Долетело је седам високопрецизних пројектила, калибра 155 мм, пет их је експлодирало, два – шести и седми, који су пали поред мојих ногу – нису експлодирали“, испричао је он.

„Затражио сам тачну мапу, слику коју је направио тог дана, те вечери, један наш свемирски апарат. Верујем да смо утврдили из којег оружја је пуцано, које се налазило на оптималној удаљености и позицији за пуцање. Настављамо да пратимо ову борбену посаду која је пуцала на нас, и надам се да ћемо их, када се вратим, пронаћи и уништити“, додао је Рогозин.

Група „Царски вукови“ делује у оквиру војних јединица Доњецке и Луганске Народне Републике. Главни задатак саветника ове групе је оперативно увођење нове технике и система у оквиру специјалне операције.

Хотел у коме је Дмитриј Рогозин боравио са групом војних саветника „Царски вукови“ у Доњецку нашао се на мети украјинског гранатирања 21. децембра. Напади су извођени високо прецизном муницијом. Рогозин је након рањавања пребачен у болницу у Ростов на Дону, а касније у Москву. У гранатирању је рањен и премијер ДНР Виталиј Хоценко, а погинуо је његов телохранитељ и један члан групе „Царски вукови“.

Он је 26. децембра имао операцију у којој му је извађен гелер из вратног пршљена.