Прочитај ми чланак

Рјабков: Супростављаћемо се Америци СВИМ РАСПОЛОЖИВИМ средствима

0

Москва ће се свим расположивим средствима супротставити америчкој линији наношења стратешког пораза Русији, изјавио је у интервјуу за Спутњик заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Он је истакао да је, практично, према свим показатељима који се могу замислити са становишта билатералног дијалога са Сједињеним Америчким Државама, ситуација тренутно доспела у ћорсокак.

„Наши односи су доспели у овај ћорсокак због антируске линије Вашингтона, која се заоштравала из године у годину, из месеца у месец током последњих година. Целокупна безбедносна ситуација, укључујући контролу наоружања, испоставила се као талац у оквиру линије САД наношења стратешког пораза Русији“, објаснио је дипломата.

Рјабков је поручио да ће се Русија најодлучније супротстављати томе, користећи сва расположива средства и начине.

Само желимо да нас оставе на миру

Руски дипломата је нагласио да Русији од Запада не треба ништа и да Москва жели да је оставе на миру, али да НАТО застрашује суседне земље русофобичним страшним причама.

„Вишекратно смо стављали до знања, објашњавали на леп начин, али и у оштријој форми да то не треба радити, да ће бити последица. Ми се нећемо одрећи наших легитимних безбедносних интереса и нећемо дозволити вређање руског народа. Американци нису слушали нити озбиљно схватили наша упозорења, већ су само настављали да на све начине хушкају Кијев против Москве“, оценио је заменик министра.

Илузије морају бити одбачене

Према његовим речима, у условима када су Сједињене Америчке Државе одлучиле да Украјини испоруче тенкове, бесмислено је разговарати не само са Кијевом, већ и са његовим покровитељима који повлаче конце.

„Наш став поводом овога је добро познат, а мислим и Вашингтону такође. Спремни смо да размотримо све озбиљне иницијативе о решавању украјинске кризе, али их до сада нико није стварно формулисао. У тренутним условима када је Вашингтон објавио одлуку да испоручи тенкове, а његови вазали се, укључујући Отаву, такмиче ко ће и колико оклопних возила испоручити Украјини, посебно старих, бесмислено је разговарати не само са украјинским нацистима, већ и са њиховим покровитељима који повлаче конце. Многи од њих су једноставно смешни због своје неупућености“, подвукао је Рјабков.

Дипломата сматра да након изјава бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, некадашњег француског председника Франсоа Оланда и претходног британског премијера Бориса Џонсона, „ако је неко и имао илузије о посредовању Запада поводом минских споразума и нормандијског процеса, оне морају коначно бити одбачене“.

Кијев користи Запорошку нуклеарну електрану за нуклеарне уцене

Што се тиче преговора о стварању заштитне зоне око Запорошке нуклеарке са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА), Рјабков је истакао да се они одвијају тешко и да, судећи по свему, Кијев по овом питању само одуговлачи.

Он је рекао да је Русија предала генералном директору ИАЕА Рафаелу Гросију њене предлоге, а да Кијев до сада није дао јасан предлог на Гросијеву иницијативу.

„Стиче се утисак да Кијев користи овај објекат за нуклеарне уцене. Све ово још једном сведочи да за украјинске власти нема никаквих фактора обуздавања. Очигледно, ослањајући се на подршку својих спонзора, украјинско руководство верује у сопствену некажњивост почињених злочина“, појаснио је заменик министра.

Дипломата је још додао да ИАЕА није покушала да се меша у то како припадници руске гарде чувају Запорошку нуклеарку и да није предлагала да се гарда повуче са нуклеарке. Такође је додао да ни секретаријат ИАЕА ни државе чланице агенције немају права да се мешају у организацију нуклеарних електрана било које државе.

Након истека СТАРТ-а, можда не буде споразума о контроли наоружања са САД

Рјабков се осврнуо и на Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) са САД, рекавши да Русија остаје привржена овом споразуму, поштујући сва утврђена квалитативна и квантитативна ограничења и наставља размену информација. Према његовим речима, Вашингтон је тај који фронталним обуздавањем Москве крши преамбулу споразума, где се говори о недељивости безбедности.

Изостанак споразума о контроли наоружања са САД након 2026. године када истиче СТАРТ, упозорио је дипломата, могући је сценарио који би се могао догодити кривицом Вашингтона. Он је додао да је и да је Москва за то спремна, али да би хтела да иде другим путем, према новој безбедносној једначини.

Рјабков је раније изјавио да ће распад Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања између Русије и Сједињених Америчких Држава изазвати, у најмању руку, дубоко жаљење, али Москва неће „насилно“ задржавати САД у споразуму.

Рјабков је, такође, нагласио да када је реч о преговорима Русије и САД о размени затвореника, они се настављају, али тешко да постоје реалне варијанте размене по формули „сви за све“ и подвукао да је ово питање веома деликатна тема, коју не треба износити јавно.

Заменик министра је објавио да се Русија спрема за нову рунду консултација са САД о билатералним односима и да их сматра корисним, али да још нема конкретних рокова.