Прочитај ми чланак

Рјабков: Чланство Шведске и Финске у НАТО – грешка са далекосежним последицама

0

Чланство Шведске и Финске у НАТО ће бити још једна грешка са далекосежним последицама, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков и додао да не би требало да неко има илузије да ће се Москва помирити са том одлуком.

„Не би требало да имају икакве илузије да ћемо се помирити са тим, ни у Бриселу, ни у Вашингтону нити у другим престоницама НАТО-а. Односно, ниво војне напетости расте и све се мање могу предвидети догађаји у то сфери. Жалосно је што се здрав разум жртвује зарад неких фантомских идеја о томе шта треба учинити у овој ситуацији“, рекао је Рјабков.

Он је додао да је то још једна велика грешка са далекосежним последицама и закључио да је то представља ниво оних који данас доносе политичке одлуке у тим земљама.

„Ситуацију посматрамо у целини. Ситуација се, наравно, радикално мења у светлу онога што се дешава. У последње време смо на различитим нивоима излазили са коментарима. Све је то одраз потпуно лажне и искривљене перцепције онога што се дешава у свету од стране креатора политике Запада, а посебно у земљама северне Европе. Потпуно је очигледно да безбедност ни Шведске и ни Финске неће бити ојачана захваљујући овој одлуци“, наставио је Рјабков.

Он је додао да је посебно питање како ће тачно Русија осигурати своју безбедност након промене укупне конфигурације НАТО-а. Њена одлука зависиће од конкретних последица приступања две земље Северноатлантској алијанси.

Финска је у недељу званично објавила своју одлуку да уђе у НАТО.

Финска и Шведска већ неко време разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Шеф Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбедности у случају уласка Финске у састава Северноатлантске алијансе.