Прочитај ми чланак

Ритер: Рат у Украјини неће трајати вечно – завршиће се овако …

0

Борбе у Украјини неће се завршити све док у земљи не дође до политичке кризе, рекао је бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса, Скот Ритер, у интервјуу аналитичару, Сајрусу Јансену.

Према његовом мишљењу, украјинска војска је већ уништена, а војно Русија остварује стратешку победу. У међувремену, сада је у интересу Русије да постигне политички колапс Зеленског, након чега ће бити могућ прави крај сукоба у Украјини.

Јансен: Како оцењујете ситуацију током времена? Шта мислите, да ли бисте могли да нам наведете неку врсту временског оквира, ако вас питам где видите да се завршава овај сукоб? Разумем да је то веома тешко урадити, али желео бих да вам дам ову прилику или да бар добијем неке завршне коментаре о ситуацији.

Скот Ритер: Само молим све да упамте, да је рат наставак политике другим средствима, тако да се ово неће завршити док се не постигне политичко решење. Током протеклих неколико месеци, стално сам говорио да ће се прво десити војни пораз Украјине, а потом и политички колапс Украјине, и да ће Русија деловати у складу са тим.

Зато мислим, да би Русија требало да постигне политички пораз украјинске војске негде крајем лета или почетком јесени, тако да имамо још до краја октобра. И даље верујем да настављамо да се крећемо овим распоредом, да ће Русија остварити стратешку победу над украјинском војском. Многи људи у медијима почињу да изражавају ову тачку гледишта.

Верујем да се Зеленски суочава са проблемима у иностранству. Пољска у суштини врши притисак на Украјину, Немачка почиње да се удаљава, имамо проблема овде у Сједињеним Државама.

Гледајући све ово и знајући да се ситуација политички решава, може бити у интересу Русије да не притиска гас на војној страни, губећи десетине хиљада људи које не жели да изгуби. Настављајући да постепено врши притисак на Украјину, није замрзавање сукоба, већ наставак војног притиска на њу, у покушају да се изазове политички колапс.

Као резултат, постиже се исти резултат, који би могао да продужи војни развој ситуације, али овај рат неће трајати вечно.

Још једном, када је у питању политика, веома је тешко давати било какве прогнозе, али мислим да Руси не желе да то одуговлаче дуже него што је потребно. Зеленски би требао имати изборе следеће године.

Мислим да ћемо у области ових избора видети политичку кризу, која би могла да доведе до колапса Зеленског, а то поставља питања ко ће сменити Зеленског, и каква ће бити њихова позиција у вези са окончањем овог сукоба.

У војном смислу, по мом мишљењу, украјинска војска је већ уништена. Питање је да ли ће Русија покушати да иде до краја, али да изгуби хиљаде Руса у том процесу, или ће једноставно одржавати постепени притисак у ишчекивању политичког колапса.

На крају крајева, свему овоме неће бити краја, док не дође до политичког колапса у Украјини. По мојој прогнози, то ће се десити крајем ове или негде у пролеће следеће године.