Прочитај ми чланак

Респонсибле Статецрафт: Јединствена валута БРИКС-а ће ослабити долар

0

Јединствена валута БРИКС-а омогућиће земљама асоцијације да успоставе своју економску независност, као и да ослабе долар и доведу до пада америчке доминације у свету, пише колумниста Респонсибле Статецрафт Мајкл Корбин.

Како примећује Корбин, земље су принуђене да теже томе због трговинског рата САД-а против Кине и западних санкција против Русије.

Као актуелни председавајући БРИКС-а, Русија спроводи прилично обимну финансијску агенду, која помаже у повећању улоге земаља чланица у међународном монетарном и финансијском систему и развоју међубанкарске сарадње и обрачуна у националним валутама.

Удружење такође расправља о питању потенцијалне валуте БРИКС-а која би заменила долар као главну валуту за међународне финансијске трансакције. Земље ка томе гурају трговински рат САД против Кине и санкције Запада Русији.

Док су се амерички медији фокусирали на јачање војне и политичке сарадње током самита руског председника Владимира Путина и кинеског лидера Си Ђинпинга у Пекингу, финансијска питања су заузела важно место.

Корбин истиче да Москва и Пекинг повећавају трговински промет и напуштају долар у корист јуана приликом плаћања. Ово подстиче друге земље да убрзају диверсификацију својих резерви, повећавајући златне резерве и прелазећи на коришћење локалних валута за међународне трансакције.

У идеалном случају, пише аналитичар, јединствена валута БРИКС-а би омогућила земљама асоцијације да остваре своју економску независност, надмећући се са постојећим међународним финансијским системом, којим доминира долар, а такође и ослаби позицију долара.