Прочитај ми чланак

Републиканци најављују истрагу против Џоа Бајдена

0

Истрага ће испитати „зашто је Бајден лагао амерички народ о свом знању и учешћу у међународним пословним шемама његове породице“, укључујући „заверу или превару Сједињених Држава“.

Републикански представници Џејмс Комер из Кентакија и Џим Џордан из Охаја, позивајући се на неименоване узбуњиваче, навели су да је Џо Бајден био „председавајући одбора” породичног царства Бајден и да је надгледао Хантерове пословне активности, тврдећи да је пронашао доказе о завери за превару Сједињених Држава и прање новца. Хантер Бајден тренутно има мањински удео у кинеској приватној фирми одговорној за улагање у претходно санкционисану технолошку компанију која је починила кршење људских права Ујгурима, а нове оптужбе указују на умешаност у енергетску индустрију.

„Ово је истрага о Џоу Бајдену“, рекао је Комер. „Мислим да смо изнели доказе зашто сматрамо да је то важно, и идемо даље са тим.

Законодавци наводе да су Хантер Бајден и Џо Бајден учествовали у „расипању, превари и злоупотреби“ у вези са пословним везама и планирају да у четвртак објаве извештај у којем ће изложити своје тврдње.

„Пронашли смо доказе да су Хантер Бајден и Џо Бајден били умешани у шему покушаја да се Кина натера да купи течни природни гас. Људи су огорчени због тога што Кина купује пољопривредно земљиште у Дакоти. Шта ако Кина почне да купује нашу америчку енергетску индустрију? додао је Комер.

Комер је мислио на документе пронађене на лаптопу Хантера Бајдена који показују да је био ангажован у пословним преговорима са кинеским компанијама о продаји америчког природног гаса.

Хантер је под федералном истрагом од 2018. године, након што је наводно пропустио да плати порез и лагао је на основу пријаве за оружје. Амерички тужилац Дејвид Вајс је водио истрагу и биће особа која ће подићи оптужбе.

У септембру, више од 30 републиканаца у Сенату позвало је америчког државног тужиоца Мерика Гарланда да пружи специјалну заштиту и овлашћења Вајсу док је наставио да истражује Хантера Бајдена. Захтев је произашао из писма у којем се тврди да Хантер Бајден има све већи број доказа против њега у вези са савезним злочинима, укључујући, али не ограничавајући се на, пореску превару, прање новца и кршење страног лобирања.

Републикански представник Џејмс Комер, високо рангирани члан Комитета Представничког дома за надзор и реформу, рекао је током конференције за новинаре да је истрага била усредсређена на пословне везе Хантера Бајдена. У једном тренутку је навео да један Извештај о сумњивим активностима (САР), врста документа који банке морају да поднесу Министарству финансија, „повезује Хантера Бајдена и његове пословне сараднике са међународном трговином људима, између осталих незаконитих активности“.

„САР показује да је Хантер Бајден пословао са осумњиченим трговцима људима“, рекао је Комер. „Новац стечен продајом утицаја пребачен је у злочиначки подухват, опет повезан са трговином људима“.