Прочитај ми чланак

Рептили обезглављени: Умро Евелин де Ротшилд

0

Евелин де Ротшилд, потомак чувене династије елитиста и глобалиста који воде банкарство, умро је у 91. години у свом дому у Лондону, наводи Њујорк тајмс.

У почетку је мало обећавао, на крају се придружио породичној фирми и доспео до председника, имајући огроман утицај у британским финансијским и политичким пословима.

Архив Ротшилд, који је основала породица Ротшилд, потврдио је његову смрт.

Са својом љубављу према тркачким коњима, спортским аутомобилима, забавама и путовањима, Евелин Ротшилд је био познат као међународни плејбој. Пао је на економији и напустио Универзитет Кембриџ, изгледао је срећнији на терену него у банкарским круговима у Ситију, и није имао укуса за високе финансијске или инвестиционе стратегије.

Евелинов отац је био председник, а његов пра-прадеда оснивач НМ Ротхсцхилд & Сонс, британског огранка породичног банкарског царства које је почело у Франкфурту у 18. веку, у Немачкој, и које је утицало на судбине нација током 200 година.

Ротшилди су финансирали армије Европе у Наполеоновим ратовима, спасили Банку Енглеске у кризи ликвидности, били су кључни у доношењу Закона о укидању ропства из 1833. и финансирали британску куповину контролног удела у Суецком каналу 1875. године. Чак су помогли у финансирању изградње подземне жељезнице у Лондону.

Дакле, након приправништва у Њујорку и Торонту, г. Ротхсцхилд се 1957. придружио НМ Ротхсцхилд-у као партнер у обуци. Током две деценије, савладао је компликовани систем банке која је покушавала да преживи у глобализованом свету финансијских институција, од којих неке имају 200.000 запослених и имовину вредну трилионе долара. Његова банка је имала само 600 запослених и имовину од 7 милијарди долара, али је имала легендарно име Ротшилд, што је изгледабило довољно.

И господин Ротхсцхилд, који је постао председавајући 1976., је то је искористо. Као и његови преци, градио је јаке везе са британском владом, медијима и финансијским и пословним заједницама. Постао је председник Тхе Ецономист-а и директор новинске групе лорда Бивербрука, председник Британског удружења трговачких банака и хартија од вредности и финансијски саветник краљице Елизабете ИИ, која га је прогласила за витеза 1989.

Током конзервативне владе премијерке Маргарет Тачер, од 1979. до 1990. године, Ротшилд је помогао да се оствари њена политика приватизације, продаје државних индустрија и друге имовине приватним компанијама, наводно да би побољшао њихову продуктивност, повећао конкуренцију, смањио радну снагу , ослабио синдикате, прикупио средства за владу угрожену штрајковима и националном рецесијом.

Са Ротшилдом и његовим банкарима који су договарали продају, и у неким случајевима помогли у преговорима, Тачерова се одрекла национализоване индустрије нафте, гаса и челика, државних технолошких компанија, регионалних електричних мрежа и других компанија. Током 1990-их, премијер Џон Мејџор је на сличан начин приватизовао Бритисх Раил и остатке рударске индустрије десетковане штрајковима и затварањима.

Како су спајања прогутала мање финансијске институције у растућој концентрацији глобалне банкарске моћи 1980-их, г. Ротшилду су историчари приписали заслуге за заштиту имена Ротшилд од онога што је сматрао незгодним пословима и очување независности, која је била угрожена од споља и унутрашњим нејединством.

Репутацију Ротшилда угрозио је 1960-их рођак Џејкоб Ротшилд, који је предложио спајање породичне банке са СГ Варбург, инвестиционом банком која је котирана на Лондонској берзи. Џејкоб је касније користио породично име у свом агресивном Ротхсцхилд Инвестмент Труст-у да склопи уносне послове са компанијама за уметност и изнајмљивање аутомобила и преузем заједнички фонд са америчким предузетником Саулом Стајнбергом.

Противећи се употреби имена за такве послове, конзервативнији Евелин је надмудрио свог рођака, који је дао оставку на место директора породичне холдинг компаније и преименовао сопствену јединицу у РИТ Цапитал. Спор је трајао до 1980. године, када су се рођаци сложили да ће породична банка пословати одвојено од Џејкобовог РИТ подухвата. Док је штампа окарактерисала сукобе као породичну свађу, она је имала шире импликације на јединство и независност Ротшилдовог предузећа.

Од 1760-их, када је патријарх Мајер Амшел Ротшилд основао династију у Франкфурту и послао четири од својих пет синова да оснују још четири предузећа у Лондону, Паризу, Бечу и Напуљу, Ротшилди су били партнерство чије су богатство и породичне везе биле снажне. Али у 20. веку, светски ратови, Велика депресија и други проблеми су пореметили су тај савез.

Да би обновио партнерство Евелин Ротшилд је предводио успешне напоре да поново уједини различите породичне интересе под швајцарском компанијом Ротхсцхилд Цонтинуатион Холдингс, која је држала уделе у Ротшилдовим фирмама у Британији, Француској, Сједињеним Државама, Холандији, Аустралији, Хонг Конгу, Сингапуру и друга места.Евелин Ротшилд је био њен председник од 1982. до 2003. године.

„Најважнија снага породице је јединство“, рекао је за Њујорк тајмс 1996.

Најал Фергусон, британски економски историчар, написао је у „Кући Ротшилда“ (1998) да је господин Ротшилд веровао „да би Ротшилди могли да комбинују традиционалне врлине породичне фирме са истинским глобалним досегом изградњом модерне верзије старог Ротшилд система: у центру је блиско повезана група компанија које контролише породица са мрежом агенција и сарадника са различитим степеном аутономије”.