Прочитај ми чланак

Ренд Пол: Документи показују „алармантан“ обим „великог заташкавања Kовид-а“

0

Републикански сенатор Ренд Пол изјавио је да је добио ексклузивне документе који разоткривају „заташкавање“ пандемије Kовида на највишим нивоима власти.

Сенатор креће у разотркривање порекла пандемије са разоткривањем федералних владиних агенција које су се удружиле са лабораторијама у Вухану у Кини.

Пол каже да су највиши федерални здравствени званичници били у дослуху како би направили „високо преносив“ облик вируса који је касније пуштен у јавност у облику KОВИД-19.

Сенатор Пол постовао је на свом X налогу у уторак како би скренуо пажњу на своје оптужбе.

Највиши републиканац је посебно циљао др Ентонија Фаучија, сада бившег директора Националног института за алергије и инфективне болести (НИАИД).

„Ново добијени документи потврђују још једном да је Фаучи лагао о KОВИД-у“, написао је Пол на X.

„Фаучијева НИХ лабораторија била је партнер са Вуханом на предлогу да се 2018. осмисли високо преносиви коронавирус. Али он није био сам, 15 владиних агенција је знало за то и ништа није рекло поводом тога.

„Американци заслужују одговоре“, закључио је.

Пол напомиње да развој догађаја – за који је заслужан узбуњивач маринског корпуса – повезује Национални институт за здравље са истраживањем.

Он каже да документи доказују да је Фаучи био неискрен у својим порицањима пред Конгресом.

Пол је послао писма на адресе 15 федералних агенција тражећи информације о њиховим наводним новооткривеним везама са предлогом гранта за 2018. који је имао за циљ да експериментише са микробом типа KОВИД-19.

Законодавац, доктор офталмологије који истражује порекло KОВИД-19 од врхунца пандемије, осудио је федералце јер су наводно скривали истраживање од јавности.

„Прво смо за ово сазнали од храброг маринца који је пријавио да би ово истраживање – било је предлог гранта још 2018. – омогућило Институту Вухан да створи вирус веома сличан ономе што се испоставило да је KОВИД-19“, рекао је он.

„Али за ово смо сазнали само од узбуњивача – нико други у влади нас никада није обавестио, укључујући Ентонија Фаучија.

Пол се дуго борио са Фаучијем, који се придружио НИХ-у 1968.

Фаучија је бивши председник Реган именовао да води НИАИД и повукао се у децембру 2022, само неколико недеља пре него што су републиканци преузели контролу над Домом.

Током саслушања у јулу 2021. пред сенатском комисијом, Фаучи се љутио на Полову тврдњу да је лагао о финансирању или да је повезан са финансирањем истраживања о “повећању функције”.

“Сен. Пол, никада нисам лагао пред Конгресом и не повлачим ту изјаву“, рекао је тада Фаучи.

„Квалификовано особље уздуж и попреко у ланцу проценило је да овај рад на који се позивате није приказао “повећање функције”.

“Сен. Пол, ви не знате о чему причате, искрено.”

У тексту за Fox News, Пол је написао да је затражио информације од 15 агенција, укључујући Фаучијеве бивше послодавце НИАИД и НИХ, о предлогу гранта за 2018. који је предводила EcoHealth Alliance под називом „Пројекат DEFUSE“.

Пол је рекао да је предлог поднет истраживачкој агенцији Министарства одбране, ДАРПА, и да су НИАИД-ове лабораторије Rocky Mountain у Хамилтону, Монт., у једном тренутку биле наведене као партнер за предлоге.

У својим порукама, Пол је тражио да му свака агенција достави више информација до 23. априла.

Пол је рекао за „America Reports” да је Фаучи, када је упитан о гранту ДЕФУСЕ, тврдио да га није финансирао нити да „зна ишта о томе”.

„Ово је била његова сопствена агенција“, додао је посланик.

„Сада имамо доказ да су НИХ и НИАИД – Фаучијева агенција – знали за овај предлог и да су били део предлога, упркос томе што је он и даље у јавности говорио да не зна ништа о овом предлогу.

„Ово је у основи доказ који повезује Ентонија Фаучија и НИХ са финансирањем истраживања која су можда довела до KОВИД-19.

Пол је рекао да ДЕФУСЕ никада нису финансирали федералци, али да су Фаучи и други знали да је лабораторија у Вухану наставила да ради на истраживању микроба.

„Ентони Фаучи, првих неколико месеци и заиста годинама, покушава да прозове свакога ко верује да је вирус дошао из лабораторије или погледа доказе да је вирус дошао из ове лабораторије, назива их теоретичарима завере, понижава их, оцрњује”, рекао је.

„Промовисао је чланке из часописа како би умањио значај и рекао да то није могуће када је све време изгледало као да је то знао.

Пол је рекао да би саветовање јавности о истраживању могло да доведе до суштинскијег разумевања одрживости теорије цурења у лабораторији.

Многи Американци су месецима били осуђивани због шале о тој теорији.

Чинило се да је идеја разбила политичку баријеру када је либерални Џон Стјуарт запањио свог бившег штићеника Стивена Колберта отворено размишљајући о цурењу из лабораторије у фебруару 2023.

Када се Стјуарт појавио у Колбертовом програму ЦБС, шалио се да је „болест има исто име као и лабораторија“.

Он је тврдио да људи треба да застану ако верују да је вирус настао када је „панголин пољубио корњачу“ или „слепи миш улетео у клоаку ћурке…“

Колберт је одговорио шалом да мора да ради за сенатора Рона Џонсона.

Џонсон је присталица теорије цурења у лабораторији и напорно ради на истраживању порекла вируса.