Због крвне освете у Албанији убијају и децу

0

napad nozem

Крвна освета је и даље озбиљан проблем у Албанији због којег су често угрожени и животи деце, пише немачки недељник „Шпигл“.

Лист наводи да се „на проливање крви одговара проливањем крви“ и истиче да је то правило још из 15. вијека.

„Паралелно са правним системом у овој земљи, неки грађани правду виде онако како то налаже Канун, заснован на `части, кривици и освети`. Због тога су животи многи људи, а међу њима и дјеце, и даље угрожени. Све почиње, наизглед безопасним свађама“, наводи лист.

„Шпигл“ пише о четрнаестогодишњем Леонарду Кукају, који је у посљедње четири године свој дом напустио само на пар часова, јер се плаши да ће га убити ривалски клан његовог ујака.

И када је у кући, Леонард живи у страху и немирно спава. Понекад, у тренуцима када у дворишту чује неприродне звуке, умишља да су нападачи у близини и да би се у сваком моменту могао чути пуцањ из пиштоља, наводи лист.

„Мој живот би једним хицем био окончан“, каже овај тинејџер у разговору за „Шпигл“.
Леонард открива да је спор почео препирком између његове породице и сусједа око воде за коју су од Кукаја тражили новац. Породица Прој је тешко увредила његову фамилију, због чега је Леонардов ујак убио једног сусједа.

Две године касније уследила је освета у којој је убијено двоје чланова Кукајеве породице. Грешком је убијена Леонардова рођака Марија. Метак је био њему намењен, зато Маријин отац жели смрт овог дечака. Покушаја је већ било, али су, на срећу, прошли безуспешно.

Његова мајка свом сину жели само најбоље, али признаје да би „Леонардово убиство унело наду за мир“. То би, наводно, повратило част породици, која се са поменутим кланом годинама спори око имања надомак планинског потока.

Ова породица живи у породичној кући у Скадру, граду са 96.000 становника, на северозападу Албаније. Крај је прилично сиромашан, многе куће немају воду.

Скадар је прилично подељен, као и остатак земље. Иако се на тренутке стиче утисак да за албанско друштво има наде, стицајем околности и због „зеленог светла“ за кандидатуру за чланство у ЕУ, корупција, трговина људима и криминал и даље разарају земљу, констатује „Шпигл“.

 

(Срна)

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!