• Почетна
  • ВИДЕО
  • “ЗА ДОМ СПРЕМНИ И У БОЈ ЗА ХРВАТСКУ!“: Сукоби полиције и ратних ветерана у Загребу! (видео, фото)
Прочитај ми чланак

“ЗА ДОМ СПРЕМНИ И У БОЈ ЗА ХРВАТСКУ!“: Сукоби полиције и ратних ветерана у Загребу! (видео, фото)

0

Демобилисани борци који су јуче цео дан протестовали на Марковом тргу у Загребу тражећи разговор са хрватским премијером Зораном Милановићем и даље не одустају од својих намера. Њих је полиција „изгурала“ са Трга у Цркву Светог Марка, где су провели ноћ. Полицијске снаге и даље дежурају испред улаза у цркву, а борци одбијају да изађу напоље, тврдећи да су им животи угрожени.

Испред улаза у цркву Светог Марка је постављена метална баријера која спречава било какав улаз или излаз из цркве, а полиција је јутрос нагласила да свако ко изађе из цркве више неће смети да се врати унутра.

Председник Удружења хрватских ратних војних инвалида Ђуро Глогошки рекао је новинарима пред црквом да се ветерани боје за своју безбедност јер је полиција већ три пута улазила у храм.

– Могу нас само мртве однети одавде – рекао је Гологошки, и позвао хрватске званичнике на разговоре.

Како преноси Јутарњи, на Марков трг стигле су додатне полицијске снаге. Полиција такође не дозвољава да се ветеранима у цркву доставе храна и пиће.

Јутрос је испред цркве одржана и конференција за медије.

 

Колинда Грабар Китаровић: Позивам на дијалог и разум

О драматичним збивањима на Маркову тргу саопштењем се око 30 минута иза поноћи јавности обратила и председница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић. „Пратећи догађања на Тргу Светог Марка, позивам све одговорне на искорак к дијалогу и заједничком решавању отворених питања – написала је председница.

„У складу са својом одговорношћу за стабилност у држави, покушавам ступити у контакт с председником Владе Републике Хрватске Зораном Милановићем. Верујем како је свима стало до стабилности наше домовине, њеног уставног и правног поретка као и међународног угледа. У том духу, још једном позивам на достојанство, разум и дијалог“, закључила је председница.

 – Полиција је синоћ у три наврата покушала да уђе у просторије цркве, али су се вратили јер им нисмо дозволили. Процењујемо да је ситуација озбиљна. Због оног што се догодило синоћ, мислимо да су наши животи угрожени. Господа из полиције јуче су хтела да отму (једног од вођа протеста) Јосипа Клема, али није им успела – рекао је Глогошки на конференцији.

У једном моменту на синоћњим протестима је реаговала и интервентна полиција натеравиши ветеране да се повуку у Цркву Светог Марка где се поједини и даље налазе. Група хулигана такође се прикључила протесту вређајући полицију и узвикујући фашистичку паролу „За дом спремни“.

У четвртак се у Загребу окупио део хрватских бранитеља и ратних инвалида који већ месецима протестују испред ресорног министарства. Група демонстраната окупила се испред седишта владе где су поручили да са Марковог трга неће отићи док их не прими премијер Зоран Милановић.

Хрватски ратни војни ветерани и инвалиди који већ 222 дана протестују испред седишта Министарства бранитеља у Загребу и траже смену ресорног министра Предрага Матића и његових сарадника, инсистирајући на бољој заштити својих права.

По хрватском закону након 22 сата забрањено је окупљање на Марковом тргу те је полиција натерала борце да се повуку у Цркву Светог Марка.

Синоћ је у једном моменту интервеснисала и Хитна помоћ будући да је једном од предводиника бранитеља Ђури Голгошком позлило. Ипак, он је јутрос добро и напомиње да неће напустити цркву док им се услови не испуне.

У питању су бранитељи који више од 220 дана протестују у шатору испред ресорног министартва у Савској улици ултимативно тражећи оставку министра бранитеља Предрага Матића и његових сарадника, јер сматрају да не штите довољно њихова права.

Демобилисани борци рекли су јуче на конференцији за новинаре да не постављају ултиматуме, већ само желе разговор са премијером, преносе хрватски медији.

Бранитељи су пре повлачења у цркву махали хрватским заставама и гласно викали: „Хрватска, Хрватска!“ и „У бој, у бој, за народ свој!“

Фото: KРОПИKS - Горан Мехкек

Фото: KРОПИKS – Горан Мехкек

Након истека рока полицајци са шлемовима почели су формирати кордон уз постављену ограду на Марковом тргу. Део бранитеља почео је да вређа полицајце.

branitelji i policija i

До Марковог је трга синоћ је стигла и група млађих мушкараца, који су вређали полицију и узвикивали „За дом спремни“. Полицајци су покушали да и смире али хулигани су почели да трче натеравши интервентне бригаде да ставе шлемове на главе, јавља Јутарњи лист.

 

Извор: Танјуг – Срна – Јутарњи.хр; видео: 24 сата