Прочитај ми чланак

Руски свештеници и специјалци падобраном спуштају православни храм!

0

hram(1)(function.mil.ru, Србин.инфо)
Русија је одувек била земља са највећим бројем падобранских јединица и падобранаца. Многи светски рекорди у овој области су незамисливи без њених падобранаца, како цивилних, тако и припадника, широм света познатих, ваздушно-десантних јединица (ВДЈ).

Сутрашњи дан, 28. март 2013. године, ће свакако бити посебан за многе припаднике ВДЈ али и Руску Православну Цркву. Наиме ОС Русије су већ више година успоставиле веома блиске односе са својом црквом увођењем свештеничке службе у својим јединицама. Падобранци који су предњачили у свему су били први и у овој области.

hram3Припадници ВДЈ која базира у Тули ће на својој сутрашњој вежби извести скок заједно са свештеницима који врше своју службу у овим јединицама, а по извршетку падобранског скока, из авиона Ил-76, по први пут ће бити десантиран мобилни храм.

Мобилни храм је већ припремљен и спакован у падобранске теретне системе, а по његовом приземљењу свештеници ће уз помоћ падобранаца извршити његово склапање и стављање у функцију. 

Средства за израду мобилног храма обезбедила је Руска Православна ЦркваХрам се састоји из два дела, шатора у коме се могу окупљати падобранци и иконостаса који је смештен на возилу. Храм је прилагођен десантирању стандардним падобранским теретним системом “П-7“.

hram5И поред многих примера јединства и заједништва оружаних снага Русије и Руске Православне Цркве ово је свакако јединствени догађај и показатељ заједништва ова два система.

Поред обуке и живота у миру руски свештеници су одувек били уз своје војнике у ратовима када су им били најпотребнији, а од сада ће бити и са падобранцима на небу, када је свако на скоку сам и живот му зависи од његовог падобрана а његова судбина је у највећој мери “У Божјим рукама“.