• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • МАЂАРСКА: Виктор Орбан изгубио подршку утицајног олигарха и донедавног савезника
Прочитај ми чланак

МАЂАРСКА: Виктор Орбан изгубио подршку утицајног олигарха и донедавног савезника

0

viktor-orban-lajos simiska

Мађарски премијер Виктор Орбан претрпео је у петак знатан ударац након што се јавно против њега окренуо његов дугогодишњи пријатељ и савезник, олигарх Лајош Симишка.

Наиме, Симишка – некад и благајник у владајућој Орбановој странци Фидес – пријатељ је Виктора Орбана још од средњошколских дана,  такође је врло утицајан на мађарској политичкој сцени.

Јучер се јавно одрекао Орбана тврдећи како мађарски премијер настоји да угуши независне медије са најављеним већим порезом за оглашавање.

„Ја демократију схватам озбиљно и улогу медија у свету схватам озбиљно“, рекао је Симишка.

Све ово долази у тренутку када се на мађарског премијера врши све већи притисак, а тај притисак се нагло повећао откако је Орбан почео критиковати ЕУ санкције према Русији.

Не би изненађење да је олигарх Симишка управо због тога сада окренуо леђа свом дугогодишњем политичком савезнику и пријатељу.

Орбан: Русија и Немачка важније од САД

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да за њега односи са Русијом и Немачком имају већи приоритет него односи са Сједињеним Америчким Државама.

“Ако хоћемо трајни мир и безбедност за Мађарску, онда то морамо да решавамо са две силе које су снажно и дугорочно присутне у Средњој Европи”, рекао је Орбан за овај портал.

Он је навео да су САД важан партнер, али да њихова позиција често зависи од унутрашње политичке ситуације и да није сигуран колико тежине Вашингтон придаје региону.

Орбанова изјава дата је у јеку захлађења мађарско-америчких односа, након што се премијер нашао на мети критика највиших представника америчке администрације, који су га оптужили за гушење демократије и подстицање корупције.

САД су прошле године ставиле неколико функционера Орбанове партије Фидес на црну листу особа којима је забрањено издати визе због сумње да су учествовали у корупционашким аферама.

Орбан је све чесће на мети критика и унутар ЕУ, због благонаклоног односа према Русији и заступања става да би рестриктивни, илибералан модел демократије, какав влада у Русији и Кини, био бољи за Мађарску од система који влада у већини европских земаља.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је током посете Будимпешти оштро критиковала Орбана због тог става, упозоривши га да су либералне вредности као што су слобода говора и политичког организовања везане за саму суштину демократског поретка.

Из Москве је најављено да би у Будимпешту ускоро требало да дође и руски председник Владимир Путин.

(Агенције)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!