Прочитај ми чланак

ХРВАТИ УКИДАЈУ предмете у школама?

0
Фото: Thinkstock

Фото: Thinkstock

Ученици у Хрватској би ускоро могли да сами бирају предмете које желе да уче, а могуће је и укидање система предмета и часова.

То је за Вечерњи лист рекао Борис Јокић са Института за друштвена истраживања и шеф Експертске групе за реформу школског система.

“Велике промене се предвиђају у разредној настави, где желимо да укинемо предметно часовни систем. Не може се развити креативност и иницијативност ако је школа толико крута да тачно одређеног дана имате тачно одређених 45 минута неког предмета. Крајње је време да се отвори простор, па ако имате 35 сати музичке или ликовне културе, на професорима је да кажу и осмисле како ће их организовати. Можда је то гаранција да ће та деца и засвирати, учествовати у смисленом креативном процесу, садити нешто или радити рукама. Они би требало да се за 15 година развију у неке слободније, креативније људе од нас“, наводи Јокић.

Он је навео да се планира увођење учења на радном месту у све облике струковног образовања.

“Оно се мора приближити свету рада. Друга велика новина је упис у сектор, а не у поједино занимање. Њихови избори занимања ће бити информисанији, добили би темеље унутар појединог сектора који ће им омогућити лакши прелазак из занимања у занимање“, истиче Јокић.

Такође, могуће су промене и у средњим школама општег типа.

“Предвиђене су промене у гимназијама, да ученици у 3. и 4. разреду сами бирају предмете и садржаје који су у складу са њиховим жељама. Тиме желимо да омогућимо развијање интереса деце и дубље усвајање одређених садржаја, како би високошколска заједница добила припремљеније студенте“, каже Јокић.

Према његовим речима, још није могуће да основне школе добију још једну годину трајања.

“Политичари погрешно најављују да ће основна школа од 2018. године трајати девет година, за то је потребно десетак година припреме“, закључио је Јокић.

Идеја укидања предметне наставе се појавила и у Финској.

Извор: Вечерњи лист