Прочитај ми чланак

Разоткривене огромне зараде на ПЦР тестовима:Протраћене милијарде, лабораторије…

0

Здравствена осигурања и држава су у Немачкој плаћали ПЦР тестове на корону далеко више него што је било реално, показује једно новинарско истраживање.

Чини се да је помогао утицај лобиста на министра здравља.

Удружење акредитованих лабораторија у медицини (АЛМ) је клуб немачких лабораторија. У управи су шефови лабораторијских гиганата Соника, Лимбаха, Амедеса и Синлаба.

Просечни грађанин за њих никад није чуо јер са њима нема директна посла. Али, лекари и клинике имају. Ове лабораторије годишње анализирају милионе узорака, због сумњи на хепатитис, грип или пак корону.

Захваљујући пандемији, протеклих је година у лабораторијској бранши владала златна грозница. Рецимо Соник Хелткер је у између јула 2020. и јуна 2021. више него утростручила добит, с 82 милиона евра на 274 милиона.

За то су, како Соник пише у годишњем извештају, заслужни и ПЦР тестови на корону.

Бранша занимљива инвеститорима

Истраживачки тим јавних сервиса WДР, НДР и листа „Зидојче цајтунг“ анализирао је преко хиљаду страница интерних докумената Министарства здравства, у којима се ради најпре о плаћању накнада за ПЦР тестове.

За анализирање тестова на грип и сличне узрочнике болести лабораторији су добијали око 20 евра од здравствених осигурања. За ПЦР тестове на корону су добијали читавих 59 евра.

Документи показују да је лобистичко удружење АЛМ успешно радило на томе што дуже одржи тако високе цене за анализу ПЦР-тестова. АЛМ је покушао да искључи ветеринаре, зубаре или апотекаре из спровођења тестова.

Документи откривају и да је лобирање АЛМ делом заслужна за то што су Савезна влада и здравствена осигурања у протекле три године можда неоправдано потрошили милијарде евра на плаћање ПЦР тестова.

Шпанове белешке

Рутинска је ствар да Министарство здравства, посебно у условима пандемије, шаље нацрте закона или одредби осигурањима, клиникама или организацијама које тема погађа. Нацрте правила добијао је и АЛМ.

Председник те асоцијације Михаел Милер знао је, показују документи, да кроз само неколико сати одговара Министарству са предлозима измена закона и одредби.

Јасно је да су његови дописи завршавали на столу бившег министра здравља Јенса Шпана из редова демохришћана. Јер, у документима су Милерове поруке на којима је руком белешке записивао Шпан лично. „Молим да се у августу организује видео-конференција са АЛМ“, гласи једна од белешки.

Шпан није био речит на упит WДР, НДР и „Зидојчеа“. Навео је да више нема приступ папирима и документима на основу којих би могао да проучи то што га новинари питају.

Већ у априлу 2020. је Министарство здравља планирало да и ветеринарске лабораторије учествују у анализи ПЦР тестова, како би могло да се спроводи више тестова.

Али, 21. априла 2020. је Милер послао допис Шпану којим оштро протестује: „Предвиђено давање дозволе ветеринаркама и ветеринарима (…) није ни потребно, а ни прикладно и зато смо против тога.“ Ветеринарима за то недостају „потребне способности и знања“, тврдио је он.

Ветеринари су на крају били „избрисани“ из правилника о тестовима. Представници ветеринарске медицине до данас су љути због тога. Између осталог јер знају да су услуге могли понудити јефтиније, те да су тако велики капацитети за провођење ПЦР тестова остали неискоришћени.

Шеф АЛМ-а Милер од 16. децембра није одговорио на упит новинара. Преко једне сараднице је поручио да му за припрему одговора требају четири седмице.

Директна веза до министра?

Како је шеф АЛМ-а поступао, показује пример из јуна 2020. Тада је надлежно здравствено тело одлучило да здравствена осигурања за ПЦР тест од јула 2020. више не морају да плаћају 59 евра, већ 39,40 евра.

У наредним данима Милер у два дописа министру Шпану моли да се одлука стави ван снаге. Како је писао, „мале лабораторије“ неће моћи ни да покрију трошкове уколико се цена обори.

Потом је 26. јуна 2020. одржан сусрет Шпана и Милера, те је недуго након тога Министарство здравља објавило да Влада неће снижавати накнаду за ПЦР тестове. Шпан није желео да о томе прича, већ је упутио на Министарство. Али ни тамо новинари нису добили одговор.

У новембру 2020. је Министарство здравља хтело да и зубарима дозволи да обављају тестирања. Само дан након тога Милер пише Министарству: „Сматрамо да за прихватање (…) зубара и ветеринара нема потребе.“ На крају су и зубари били избачени из финалног текста владине одредбе о спровођењу корона-тестова.

Успешне интервенције

У новембру 2021. (тада је цена теста већ била мало снижена), Министарство је планирало да укључи апотекаре и кућне лекаре у поступак анализе брзих ПЦР тестова у њиховим ординацијама – и то по цени од 30 евра по тесту.

Милер је добио нацрт одредбе, и опет писао Министарству, тврдећи да лекари и апотекари за то „нису стручно обучени“, те да не познају законску регулативу. И зато он на планове Министарства „гледа критички“, те додаје да га одбацује. Три седмице касније објављена је нова одредба савезне владе о тестовима, без планираних брзих ПЦР тестова.

Шеф АЛМ-а Милер је у својим дописима у више наврата претио да снижавање цена тестова повећава „ризик“ да „медицинске лабораторије обуставе“ анализе тестова на корону. То је била претња изречена усред пандемије.

Но, кад је висина накнаде за тестове била заиста смањена, порасли су и капацитети – очигледно је анализа тестова и по нижим ценама и даље исплатив посао.

Нови министар срезао трошкове

Како пишу истраживачки новинари, државни буџет и здравствена осигурања до сада су издвојили око шест милијарди евра за ПЦР тестове.

Данас лабораторије добијају 30 евра по тесту, и то укључујући транспорт, логистику и друге трошкове.

„Деловало ми је да су трошкови били превисоки“, рекао је новинарима социјалдемократски министар здравља Карл Лаутербах, који је наследио Шпана после пораза демохришћана на изборима.

„Онда сам смањио трошкове за више од половине. Упркос томе понуђачи излазе на крај са новцем. Стога трошкови никако не могу бити виши од онога што тренутно плаћамо“, додао је Лаутербах.