Прочитај ми чланак

Рат против готовине: Индија уводи пилот програм малопродаје за дигитални новац

0

Недавно смо известили да Федералне резерве планирају да покрену 12-недељни пилот програм у партнерству са неколико великих комерцијалних банака како би тестирали изводљивост дигиталне валуте централне банке (ЦБДЦ). САД нису саме у експериментисању са дигиталном валутом. Индија ради на развоју дигиталних рупија и недавно је најавила другу фазу тестирања.

Након успешног покретања пилот програма за тестирање своје дигиталне валуте на велепродајном нивоу, Банка Индије (РБИ) је најавила да ће тестирати дигиталне рупије у малопродајном окружењу.

Према ИРБ-у, дигитална валута централне банке „је законито средство плаћања које издаје централна банка у дигиталном облику. То је исто што и фиат валута и може се заменити један на један са фиат валутом. Само је његова форма другачија”.

Дигиталне валуте су сличне биткоину и другим криптовалутама. Оне постоје као виртуелне новчанице или кованице које се држе у дигиталном новчанику на вашем рачунару или паметном телефону. Разлика између државне дигиталне валуте и биткоина је у томе што је вредност дигиталне валуте подржана и контролисана од стране државе, баш као и традиционална фиат валута.

Како је РБИ рекао: „За разлику од криптовалута, ЦБДЦ није роба или потраживања заснована на роби или дигиталној имовини. Криптовалуте немају издаваоца. Оне нису новац (сигурно не валута) како се та реч историјски разумела”.

Према извештају индијског Ецономиц Тимес-а, Национална платна корпорација Индије ће угостити платформу за систем плаћања у дигиталним рупијима током фазе тестирања. Банка Индије жели да свака комерцијална банка у пилот-програму тестира малопродајну употребу дигиталног рупија са 10.000 до 50.000 корисника.

State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, ICICI Bank, HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank и IDFC First Bank учествоваће у пилот програму. Ако пилот буде успешан, ИРБ ће увести програм у цео индијски банкарски систем.

„Е-рупија ће бити ускладиштена у новчанику, апоени ће бити доступни по захтеву купца, баш као што тражите готовину са банкомата. Банке то покрећу само у одабраним градовима“, рекла је особа укључена у програм за Тајмс.

У напомени о концепту, ИРБ је рекламирао предности дигиталне валуте.

Верује се да ЦБДЦ за малопродаје може да обезбеди приступ сигурном новцу за плаћање и поравнање јер је то директна обавеза централне банке. Велепродајни ЦБДЦ има потенцијал да трансформише системе поравнања за финансијске трансакције и учини их ефикаснијим и сигурнијим. Узимајући у обзир потенцијал који сваки од њих нуди, можда има заслуга у увођењу и ЦБДЦ-В и ЦБДЦ-Р.

Дигиталне валуте које издаје влада продају се уз обећање да ће обезбедити безбедну, погодну и сигурнију алтернативу физичкој готовини. Такође нам је речено да ће то помоћи да се зауставе опасни криминалци који воле готовину. Али постоји и мрачнија страна – контрола и недостатак приватности.

У корену кретања ка владиној дигиталној валути је „рат против готовине“. Елиминација готовине ствара потенцијал за владу да прати, па чак и контролише потрошњу потрошача, а централним банкама би то додатно олакшало укључивање у манипулативне монетарне политике као што су негативне каматне стопе.

Замислите да нема готовине. Било би немогуће сакрити чак и најмању трансакцију од очију владе. Нешто тако једноставно као што је ваш јутарњи излазак у кафић не би била тајна од стране владиних званичника. Као што је Блумберг навео у чланку објављеном када је Кина покренула свој пилот програм дигиталних јуана, дигитална валута „нуди кинеским властима степен контроле који није могућ физичким новцем“.

Влада би чак могла да “искључи” могућност појединца да врши куповину. Блумберг је описао колико контроле дигитална валута може дати кинеским званичницима.

ПБОЦ је такође назначио да би могао да постави ограничења на величину неких трансакција, или чак да захтева заказивање за обављање великих трансакција. Неки посматрачи се питају да ли би исплате могле бити повезане са новонасталим социјално-кредитним системом, у којем су грађани са узорним понашањем „на белој листи“ за привилегије, док су они са кривичним и другим прекршајима изостављени. „Кинески циљ није да плаћање учини практичнијим, већ да замени готовину, тако да може боље да прати људе него што то већ чини“, тврди Арон Браун, крипто инвеститор који пише за Bloomberg Opinion.

Кина је прошле године покренула свој пилот програм дигиталних јуана. Дигитална валута коју подржава кинеска влада добила је подстицај када је највећи онлајн трговац у земљи најавио прву виртуелну платформу која прихвата кинеску дигиталну валуту.

Економиста Thorsten Polleit је у чланку који је објавио Mises Wire изнео потенцијал за контролу од стране владе попут Великог брата са појавом дигиталног евра. Како је рекао, „пут ка томе да постане режим надзорне државе ће се знатно убрзати“ ако и када буде издата дигитална валута.

Владе широм света годинама су тихо водиле рат против готовине. Још 2017. године, ММФ је објавио језив документ који нуди владама сугестије о томе како да се крене ка безготовинском друштву чак и суочени са снажним противљењем јавности.

Као и код већине ствари које влада ради, требало би да будете опрезни са дигиталном валутом. Има мрачну страну за коју можете бити сигурни да ће је мејнстрим медији углавном игнорисати.