Прочитај ми чланак

“Рат против дроге је пропао”- Колумбија декриминализује КОКАИН

0

После само две недеље на функцији, прва левичарска влада у земљи предложила је укидање „прохибиције“ – у ономе што би постало прво тржиште кокаина које би регулисала влада. Званичници би сарађивали са другим левичарским владама у региону преко закона и савеза како би „своју земљу претворили у лабораторију за декриминализацију дроге“.

„Време је за нову међународну конвенцију која прихвата да је рат против дроге пропао “, рекао је председник Густаво Петро у свом инаугурационом обраћању овог месеца.

Тај потез би вероватно пореметио дугогодишњи (и профитабилни) однос земље у борби против наркотика са САД – чији званичници, и прошли и садашњи криве власти у Колумбији.

Бивши званичник ДЕА, који је говорио под условом да остане анониман, јер га садашњи послодавац није овластио да говори о томе, рекао је да се плаши да би тај потез ограничио способност агенције да сарађује са Колумбијцима у истрагама о трговини дрогом.

„ То би постепено убијало сарадњу “, рекао је он. „Било би разорно, не само регионално, већ и глобално. Сви би се борили споља и изнутра.” -ВаПо

Џонатан Фајнер, Бајденов заменик саветника за националну безбедност у Белој кући, који се састао са Густавом Петром у САД пре његове инаугурације, рекао је да „САД и Бајденова администрација не подржавају декриминализацију“.

Сједињене Државе су потрошиле милијарде долара за финансирање стратегије за тражење и уништавање биљака кокаина на пољима руралне Колумбије, при чему су америчке обавештајне и друге агенције пружиле подршку вишедеценијским војним напорима Колумбије да ослободе земљу од коке, биљке од којих се добија кокаин.

Упркос више од пола века у такозваном рату против дроге, производња кокаина је достигла рекордне нивое према недавним подацима.

Краљ дроге, Фелипе Таскон, каже да је ово ретка прилика да се уједине владе земаља које производе кокаин као што су Перу и Боливија, које на сличан начин воде левичари.

У свом првом интервјуу откако је именован за посао, економиста је рекао да жели да се састане са својим колегама у тим земљама како би разговарали о декриминализацији на регионалном нивоу . На крају, он се нада да ће уједињени регионални блок поново преговарати о међународним конвенцијама о дрогама у Уједињеним нацијама.

На домаћем плану, Петрова администрација планира да подржи законе за декриминализацију кокаина и марихуане . Планира да стане на крај прскању из ваздуха и ручном искорењивању коке, за коју критичари кажу да неправедно циља на сиромашне сеоске пољопривреднике. Регулисањем продаје кокаина, тврди Таскон, влада ће отргнути тржиште од наоружаних група и картела. -ВаПо

„Шверцери дрогом знају да њихов посао зависи од тога да буде забрањен“, рекао је Таскон, додајући „ Ако га регулишете као јавно тржиште… високи профити нестају и трговина дрогом нестаје “ .