Прочитај ми чланак

РАТ на улицама Филаделфије! Више од 1000 младих афроамериканаца кренуло у пљачке!

0

Продавнице у центру Филаделфије и другим деловима града опљачкане су јуче, након што је више од хиљаду афроамериканаца решило да опљачка град.

У једном тренутку у гомили која је протутњала центром града било је неколико стотина људи, рекао је полицијски комесар Џон Станфорд, преноси НБЦ њуз.

Пљачка се десила на дан када су одржани протести због тога што је судија одбацио оптужбе против полицајца који је убио Едија Иризарија, али је Станфорд казао да пљачке нису повезане са протестима и да пљачкаши нису били демонстранти.

– Оно што смо имали синоћ је гомила криминалних опортуниста који су искористили ситуацију и покушали да униште наш град. То неће бити толерисано – навео је Станфорд на конференцији за медије.

У видео који је снимљен на месту догађаја виде се људи у дуксевима са капуљачама, од којих неки имају и маске на лицу, како упадају у Епл продавницу, износећи из ње робу. Опљачкана је и оближња радња Фут локер, која продаје спортску одећу и обућу као и многе друге радње.

Изгредници су ишли толико далеко да су чак и стримовали пљачкање.

Протест који је одржан истог дана испред Градске куће у центру града протекао је мирно и заршен је у пола осам увече по локалном времену, навела је полиција. Претходила му је одлука општинске судинице која је одбацила све оптужбе против полицајца Марка Дијала, оптуженог да је незаконито убио 27-годишњег Иризарија, након што га је зауставио у саобраћају 14. августа. Међу одбаченим оптужбама је и она за убиство.

Недуго после тога појавили су се извештаји о великом броју младих афроамериканаца у центру града, а око осам полиција је почела да добија позиве о провалама у продавнице и пљачки, казао је Станфорд.

Касно синоћ ухапшено је између 15 и 20 особа, а заплењена су два комада ватреног оружја, додао је.

Проваљено је и у фирме ван центра града, навео је Станфорд. Казао је и да се неки разговори на друштвеним мрежама повезују са одређеним локацијама и да је „караван“ возила можда ишао у различите области.