Прочитај ми чланак

Распоређивање 300.000 војника у близини руских граница прети да подели НАТО

0

Планови за изградњу војних снага до 300.000 војника у близини руских граница могли би да поткопају јединство НАТО-а преноси Политико.

Како наводи издање, информација о стварању додатних регионалних снага алијансе могла би бити саопштена на састанку министара одбране у Бриселу 3-4. А планови би требало да буду финализовани пре самита НАТО-а у Виљнусу 11-12. јула.

Политико скреће пажњу да ће за кратко време бити потребно преселити огроман број војних лица на источне границе алијансе. За то ће бити потребна огромна средства не само за опрему и оружје већ и доста муниције за обуку. Истовремено, земље НАТО-а већ осећају недостатак истих због слања у Украјину.

Односно, напомиње аутор чланка, земље алијансе ће поново морати да нагло повећају војну потрошњу и темпо војне производње. Истовремено, сада нема извесности да ли НАТО има потребне индустријске капацитете за то.

У чланку се наглашава да ће се тест јединства НАТО-а одржати на лето, управо на самиту у Виљнусу.

У ситуацији када су земље НАТО већ забринуте за ниво залиха наоружања а Украјини су потребне нове инекције, „постоји опасност да све чланице алијансе не буду у стању да испуне обећање и допринесу одбрамбеним плановима НАТО“, резимира аутор чланка.