Прочитај ми чланак

Путинови бродови и подморнице испловили: Спрема се нешто велико?

0

У среду ујутру бродови и подморнице руске морнарице масовно су напустили своју базу у Новоросијску у Црном мору, пише портал Naval News.

То је веома необичан маневар и могући сигнал да руска војска спрема нешто велико, додаје се у анализи портала.

Међу пловилима која су напустила базу су десантни брод класе 11711 Иван Грен и све три дизел-електричне подморнице пројекта 636 које су биле присутне у бази, рекли су извори Навал Невс-у. Било је и других ратних бродова, а у луци је остало само неколико ратних и помоћних пловила.

Недавно је, после украјинског напада на Кримски мост, брод Пјотр Моргунов требало да испоручи робу из Русије у Севастопољ, што значи да су десантни бродови Ратне морнарице Русије пуштени у употребу као транспортни бродови. Међутим, чињеница да су овог пута испловиле и подморнице сугерише да је то можда нешто више од мисије снабдевања.

Једно од објашњења би могло бити да би то била масовна провера спремности посада. Ова база до сада није била мета напада, али је у домету украјинских поморских дронова, малих чамаца без посаде натоварених експлозивом. Поморски дронови су најпознатији по драматичном нападу на Севастопољ 29. октобра.

Али Русија је већ појачала одбрану у својим поморским базама, са ратним бродовима и подморницама које су сада заштићене вишеструким плутајућим баријерама које би требало да обезбеде заштиту од напада поморских дронова. Ово чини ову теорију мало вероватном.

Друга теорија је да је руска морнарица укључена у неку врсту ратне операције. Последњи пут када је портал Навал невс известио о необичном повећању активности руске морнарице, уследио је разорни ракетни напад на Украјину.

Ово још увек не објашњава масовно лансирање јер би то било први пут да су све три подморнице учествовале у истом нападу. Штавише, чињеница да су амфибијски бродови и подморнице пловили заједно такође сугерише да ракетни напади нису разлог за поменути маневар.

Трећа теорија је да се спрема неки облик амфибијског слетања. Спекулише се да би се то могло догодити на југозападу Украјине ради успостављања копненог моста ка Придњестровљу. Ова непризната држава коју подржава Русија је део Молдавије и граничи се са Украјином, а одувек се веровало да је циљ Русије да је припоји својој територији.

Подморнице би у овом сценарију биле укључене у шире обавештајне или безбедносне мисије амфибијских бродова.

Али, примећује Навал Невс, и такво слетање делује нереално. Маринска пешадија, слична америчким маринцима, распоређена у унутрашњости Украјине је прилично исцрпљена, а процес обнове пешадијских снага маринаца трајаће месецима или чак годинама.

И поред свега овога, не треба у потпуности искључити могућност неког облика амфибијске операције.