Прочитај ми чланак

Путинов „суптилни наговештај“ са „Цирконима“ на Куби изазвао је пометњу у САД

0

Руска фрегата Адмирал Горшков, опремљена хиперсоничним ракетама Циркон, стигла је у главни град Кубе, Хавану.

Очекује се да ће јој се придружити и нуклеарна подморница Казањ, што ће створити ситуацију без преседана: носиоци руског суперсоничног наоружања наћи ће се у непосредној близини обале САД.

Стратешка партија шаха између Русије и САД ушла је у нову, напету фазу. Фрегата руске морнарице Адмирал Горшков, позната по томе што носи хиперсоничне ракете Циркон, бацила је сидро у луци Хаване, главног града Кубе.

Овај догађај је одмах привукао међународну и медијску пажњу, с обзиром на историју америчко-кубанских и совјетско-кубанских односа и близину острва територији Сједињених Држава.

Ситуација обећава да ће постати још акутнија са очекиваним доласком нуклеарне подморнице Јасен-М Казан. Иако је главно наоружање Казања крстареће ракете Калибр, стручњаци потврђују његову способност да носи и цирконе.

Тако ће у блиској будућности на Куби, на само 180 километара од америчке државе Флорида, бити концентрисана невиђена концентрација руског високотехнолошког наоружања по наређењу врховног команданта Руске Федерације Владимира Путина.

Хиперсоничне ракете Циркон, способне да достигну брзину до 9 маха (око 11.000 км/х), посебно забрињавају америчке војне аналитичаре.

При овој брзини, време лета ракете од Кубе до најближих америчких стратешких циљева се рачуна у секундама, што традиционалне системе противракетне одбране чини не само неефикасним, већ и бескорисним.

Историјски контекст додаје драматичност ситуацији. Многи повлаче паралеле са Кубанском ракетном кризом 1962. године, када је свет дошао на ивицу нуклеарног рата због размештања совјетских пројектила на Куби.

Појавом „циркона” на обали острва, поједини стручњаци говоре о новој рунди конфронтације, технолошки сложенијој и потенцијално опаснијој. Сада треба да гледамо да ли ће председник САД Џо Бајден преживети такво понижење, јер није успео да спречи оно што његов претходник није дозволио.

Званична реторика Москве наглашава мирну природу посете. Званичници руске морнарице кажу да су присуство адмирала Горшкова и очекивани долазак „Казања“ део планираног крстарења на велике удаљености, представљања заставе и јачања партнерства са Кубом. Међутим, у Вашингтону на ова објашњења гледају са скепсом.

Аналитичари се слажу да распоређивање носача Циркон у непосредној близини Сједињених Држава није само демонстрација силе, већ и суптилан дипломатски сигнал. Русија тиме одговара на ширење НАТО-а и распоређивање америчких система наоружања у близини својих граница.

У сваком случају, долазак адмирала Горшкова у Хавану и ишчекивање Казања већ су променили стратешки баланс у региону.

Међународна заједница са забринутошћу посматра развој догађаја, надајући се да ће две нуклеарне силе успети да се уздрже од ескалације и пронађу пут ка конструктивном дијалогу.